Rutte prijst groeitempo economie Indonesië tijdens eerste dag bezoek

Een aankondiging van het bezoek van premier Rutte aan Indonesië. Foto ANP / Jerry Lampen

Premier Rutte “bewondert” het groeitempo van de Indonesische economie, ook is hij “onder de indruk” van de “onvoorstelbare” opkomst van de Indonesische middenklasse. Dat zei Rutte op de eerste dag van het handelsbezoek van Nederland aan Indonesië.

Ook sprak Rutte zijn respect uit voor de internationale verantwoordelijkheid die Indonesië neemt als lid van de G20 en ASEAN, het samenwerkingsverband van de Zuidoost-Aziatische staten. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei tijdens de eerste dag dat het goed mogelijk is dat Nederland met Indonesië gaat samenwerken om ontwikkelingslanden als Birma te helpen.

Druk op bezoek van Nederland aan Indonesië is groot

De druk op het bezoek is groot. De verhoudingen tussen de voormalig kolonie en kolonisator zijn doorgaans stroef en pogingen van de afgelopen jaren om een warmere band te onderhouden bleven steken. De handelsmissie, die tot en met vrijdag duurt, moet daar verandering in brengen. In alles wordt benadrukt dat de relatie tussen Indonesië en Nederland op gelijke basis plaatsvindt.

Lees meer over het bezoek van Rutte aan Indonesië vanmiddag in NRC Handelsblad.