Opinie

Roos Ouwehand Masterchef

None

Er is op BBC 2 weer een nieuwe reeks afleveringen van Masterchef: the professionals te zien en dus is mijn sociale leven ingezakt als een plumpudding. Ach, wat kijk ik daar toch graag naar. Naar die serieuze, toegewijde chefs, die onder de strenge blik van Michel Roux met trillende handjes hun vis fileren. Met de Nederlandse kookprogramma’s wil het intussen maar niet vlotten. Van de week belandde ik in The Taste. Herman den Blijker en Robert Kranenborg proefden daarin een hele reeks gerechten op lepels. Dat viel duidelijk niet mee. De ‘gatvers’ en de ‘derries’ waren niet van de lucht. Toen er zelfs een spuugbakje bij gehaald moest worden ben ik maar weer snel weggezapt. De recepten uit Masterchef zijn allemaal terug te vinden op de onvolprezen site bbc.co.uk/food/ recipes. Daartussen vond ik er een van een paar jaar geleden: warme gembercake met rabarber. Bij de woorden ‘warme gembercake’ begon ik acuut te watertanden. Omdat het rabarberseizoen voorbij is, maakte ik er een peertje bij. Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Doe deze in een steelpan met wat water, zodat ze net onderstaan. Voeg wat stukjes citroenschil, een kaneelstokje, wat plakjes gember en drie eetlepels suiker toe en breng aan de kook. Giet na twintig minuten alles door een zeef. Zet de peertjes weg en laat de siroop inkoken tot hij dikkig begint te worden. Mix voor de gembercake de suiker en de boter tot een bleek en romig mengsel, voeg één voor één de eieren toe en spatel daarna de bloem en het amandelmeel erdoor. Doe er een snuf zout bij, plus het gemberpoeder en de fijngehakte stemgember en schep alles luchtig door elkaar. Vul vier goed ingevette cakevormpjes met het mengsel en zet ze ± 20 minuten in de oven (180 graden). Ik gebruikte ramekins en deed onderin een papieren cakevormpje waardoor ze makkelijk te lossen zijn. Wie zo’n porseleinen vormpje gebruikt, moet wel een iets langere baktijd aanhouden. Haal de cakejes zodra dat mogelijk is uit hun vorm, prik ze een paar keer in met een vork en schep er een lepel siroop over. Leg er twee partjes peer naast. Chef John Calton maakte er ook een sorbet bij. Die liet ik achterwege, maar ik maakte op zijn instigatie wel wat vanilleyoghurt. Meng yoghurt, de zaadjes uit het vanillestokje en wat limoensap en serveer dit bij de warme cake.