PVV wil vluchtelingenverdrag VN opzeggen

Foto ANP/Martijn Beekman

Nederland moet zo snel mogelijk het internationaalvluchtelingenverdag eenzijdig opzeggen, zo vindt de PVV. Kamerlid Sietse Fritsma dient vandaag een motie in om dat te realiseren, zo meldt hij vanochtend in dagblad Metro.

Fritsma ziet de maatregel als een manier om onder de behandeling van alle asielaanvragen uit te komen. Hij rekent op grote steun van zijn motie in de Kamer, het verdrag stamt uit 1951, en is volgens de PVV’er niet meer van deze tijd:

“Als we het verdrag opzeggen vervalt de verplichting om alle asielaanvragen te behandelen en asielzoekers op te vangen. Alleen dan kan het belangrijke principe van opvang in de regio echt worden waargemaakt. [...] Bijna alle andere partijen vinden dat je vluchtelingen zoveel mogelijk in de eigen regio op moet vangen.

Het verdrag verplicht Nederland om iedereen die zegt op de vlucht te zijn hier binnen te laten. Het was ook toen al de bedoeling om vluchtelingen zo dicht mogelijk bij huis op te vangen.’”

‘We krijgen niet de echte vluchtelingen’

In Nederland komen veel vluchtelingen die ook dichter bij hun eigen land om opvang kunnen vragen, aldus Fritsma. Hij wijst erop dat het verdrag is opgesteld in een tijd dat vluchtelingen naar een buurland gingen om bescherming te zoeken, niet in een tijd waarin je binnen een halve dag naar het andere eind van de wereld kunt vliegen voor een asielaanvraag.

“Wij krijgen hier niet de echte vluchtelingen die geen kant op kunnen, wij krijgen hier de vluchtelingen die een grote investering kunnen doen om naar West-Europa te gaan. Als je duizenden euro’s hebt om naar Nederland te gaan dan kan je ook als Somaliër bijvoorbeeld naar buurland Kenia gaan om daar je eigen opvang te regelen.”