PvdA wil kinderpardon niet oprekken

Kamerlid voor de PvdA Maij bij een debat over een Europese Top.
Kamerlid voor de PvdA Maij bij een debat over een Europese Top. Foto ANP / Martijn Beekman

De PvdA wil het kinderpardon niet oprekken om schrijnende gevallen die nu net buiten de boot vallen, toch toe te laten. Dat heeft Tweede Kamerlid Marit Maij (PvdA) vandaag gezegd tijdens een debat over de justitiebegroting.

Het is aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om een besluit te nemen over dat soort moeilijke gevallen, zoals de 8-jarige Dennis, vindt Maij:

“Ja het is heel vervelend, er zijn altijd grensgevallen.”

Het oprekken van de grenzen is volgens haar echter geen oplossing.

“Bij de volgende grens ontstaat weer een volgend grensgeval.”

Maij laat in dit filmpje van de NOS weten tevreden te zijn met het huidige kinderpardon:

Coalitie houdt vast aan onderlinge afspraken

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA heel duidelijk afspraken gemaakt over het kinderpardon. De regeling is er alleen voor kinderen die ooit onder rijkstoezicht hebben gestaan, bijvoorbeeld doordat ze in asielzoekerscentra van het rijk hebben gezeten of een verblijfsvergunning hebben aangevraagd.

In sommige gevallen, zoals dat van de in Zwolle geboren Dennis, zijn de kinderen nooit in aanraking gekomen met het rijk. Zij hadden altijd contact met de gemeenten waar zij verbleven en stonden daar onder toezicht. Voor al die kinderen, volgens Kinderombudsman Marc Dullaert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zo’n driehonderd, geldt het kinderpardon niet.

Oppositiepartijen willen ruimhartiger kinderpardon

Oppositiepartijen ChristenUnie en SP wilden van Maij een reactie op het pleidooi van de VNG en de Kinderombudsman om het kinderpardon ruimhartiger uit te voeren. Zij vinden dat Teeven nu in strijd met de “geest van het kinderpardon” handelt door Dennis en driehonderd andere kinderen geen verblijfsvergunning te geven, omdat ze niet aan alle voorwaarden voldoen.

Maij schoof de kwestie door naar Teeven. Hij kan met zijn discretionaire bevoegdheid alsnog besluiten om schrijnende gevallen alsnog een verblijfsvergunning te geven. Coalitiepartner Malik Azmani van de VVD wilde vandaag überhaupt niet reageren op de kwestie en zei dat hij het debat over het kinderpardon niet wilde overdoen, schrijft persdienst Novum.