Beaujolais Primeur

De derde donderdag van november. Traditioneel de dag dat de Beaujolais Primeur weer wordt vrijgegeven. Lijkt het nu of ie aan een voorzichtige comeback bezig is? Of zijn het de laatste stuiptrekkingen in deze westerse wereld en ontfermen Japan en China zich verder over deze jolige fruitvriend? Hoe dan ook, Beaujolais Primeur roert zich in ieder geval behoorlijk. Gistermiddag plopte er een mailtje op dat de jeugdwijn al arrivé was bij Ecru Wines & Spirits.

Hedenavond is er in Le Garage, het sociaal en gastronomisch doorsmeerpunt van de vaderlandse beau monde, Manger Le Beaujolais Nouveau, een diner geïnitieerd door de Wijnvriend, natuurwijnvorser en Beaujolais-adept van het eerste uur. Misschien is er nog een plekje beschikbaar om dit Primeur 2013 debuut van bio-Château Cambon ( € 9,70) mee te maken, al verkondigde deze importeur al vorige week dat ‘het storm loopt’.

Terecht? Wat mij betreft wel. En beslist niet alleen omdat er zo lekker gekookt wordt in Le Garage. Vorige week had ik al een illegaal, maar naar meer smakend primeurtje van een van de benchmarkbojo’s, Domaine du Vissoux 2013 ‘Pierre-Marie Chermette’ Cuvée Vieilles Vignes (± € 10,00).

Ook dit keer is men er te Le Vissoux Saint-Vérand weer in geslaagd de 35 tot 85 jaar oude gamaystokken te bewegen tot sappig rood dartelfruit. Evenals vorig jaar vlezig, vrolijk en verre van onbenullig. Met wat licht lauriervertier, een bittertje zonder gemopper en dorstleszuren. Jong drinken mag en kan, maar – ik heb het al eens eerder geschreven - dit is een van de weinige Primeurs met zoveel inhoud dat hij ook prima kan ouderen.

Vandaar dat het domaine de primeuraanduiding slechts door middel van een stickertje op de hals heeft aangebracht. Is het primeurmoment passé dan wordt de rest als ‘normale’ Beaujolais aangeboden. Volgens de importeur loopt het ook al storm, en zelfs zonder warme maaltijd in Le Garage.

En mocht het bordje ‘uitverkocht’ al op zijn homepage hangen, klop dan eens aan bij Bolomey Wijnimport. Daar is de Primeur 2013 van Domaine des Côtes de la Molière van Isabelle en Bruno Perraud te koop voor € 10,50. ‘Ultra-puur Nouveau-sap zonder zwavel’, zoals deze wordt geafficheerd. En ‘Let op: slechts beperkt beschikbaar.’

Is die come back dan toch een feit?