Omstreden PvdA’er weer op lijst Rotterdamse deelgemeente

Seyit Yeyden (in het midden rechts, de man met het grijze pak) tijdens een vergadering van de deelraad in Feijenoord.
Seyit Yeyden (in het midden rechts, de man met het grijze pak) tijdens een vergadering van de deelraad in Feijenoord. Foto ANP/ Koen van Weel

Seyit Yeyden staat op de conceptkieslijst van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Het is opvallend, omdat Yeyden deze zomer nog opstapte als PvdA-partijvoorzitter in Feijenoord na een vernietigend rapport over vriendjespolitiek en politieke intimidatie.

Yeyden staat op plaats drie van de conceptkieslijst voor de ‘gebiedscommissie’ in de deelgemeente. De NOS schrijft dat de kandidatencommissie van de PvdA heeft laten weten dat Yeyden sinds de zomer “het nodige heeft geleerd”. De PvdA-leden moeten zich nog over de conceptlijst uitspreken.

‘Oneigenlijke politieke druk’

Feijenoord had dit jaar zelf onderzoek laten doen naar mogelijke misstanden in de deelgemeente. In het rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) werd hard geoordeeld: er was in het bestuur in enkele gevallen sprake geweest van “oneigenlijke politieke druk en integriteitsschendingen”.

Vooral bij PvdA-politici van Turkse afkomst zou sprake zijn van het uitoefenen van ontoelaatbare politieke druk en belangenverstrengeling bij het verstrekken van subsidies. De fractie van de PvdA in de deelgemeente is met tien zetels verreweg de grootste en de meerderheid in die partij is van Turkse afkomst.

De fractie eiste dat bestuurders Yeyden en René Kronenberg zouden opstappen. Een dag later stapte het hele dagelijks bestuur op.