Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘NSA luisterde ook onverdachte Britten af’

Het logo van de National Security Agency, gefotografeerd in 2006.
Het logo van de National Security Agency, gefotografeerd in 2006. Foto AFP / Paul J. Richards

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft ook dataverkeer afgetapt en geanalyseerd van Britse burgers die nergens van werden verdacht. De praktijk was onderdeel van een geheime overeenkomst met Britse inlichtingenambtenaren, schrijft The Guardian. De Britse krant baseert zich wederom op documenten van klokkenluider Edward Snowden.

In een memo is te lezen dat in 2007 toestemming is gegeven voor het gebruik van persoonlijke gegevens van Britten, informatie die tot dan toe nooit beschikbaar was geweest voor de NSA. Het gaat volgens The Guardian om de eerste duidelijke bevestiging dat ‘gewone’ Britse burgers zijn betrokken bij de massa-afluisterprogramma’s van de inlichtingendienst.

Database ook toegankelijk voor Amerikaanse leger

Het document is onthuld na een gezamenlijk onderzoek van de krant en Channel 4. Er staat in dat de verzamelde informatie is opgeslagen in een database die ook toegankelijk is voor andere inlichtingendiensten, en voor het leger.

Groot-Brittannië en de VS maken deel uit van de zogenoemde ‘Five-Eyes’-partnership, waar ook Australië, Nieuw-Zeeland en Canada toe behoren. Tot nu toe werd aangenomen dat onschuldige burgers van elk van de aangesloten landen werden beschermd tegen afluisterpraktijken van andere landen.

Dat blijkt niet het geval. De NSA heeft sinds 2007 toegang tot de nummers van mobiele telefoons, e-mailadressen en IP-adressen van Britten. Deze gegevens werden “incidenteel” verzameld, en niet op basis van specifieke verdenkingen. Lees hier voor een overzicht van wat er tot nu toe bekend is over de NSA.