‘Mollen probeerden informatie aan Greenpeace-arrestanten te ontfutselen’

Greenpeace-schip de Arctic Sunrise werd op 19 september geënterd door de Russische kustwacht.
Greenpeace-schip de Arctic Sunrise werd op 19 september geënterd door de Russische kustwacht. Foto EPA / Igor Podgorny / Greenpeace

Kort na de arrestatie van de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise zijn pogingen gedaan de rechtsgang te beïnvloeden. Dat zegt Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International, vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Volgens hem zijn de activisten benaderd door mollen die in hun cellen informatie aan de arrestanten probeerden te ontfutselen.

De activisten werden volgens Teulings in hun cellen benaderd door Russische ‘welzijnswerkers’ die informatie probeerden te vergaren over hun rol bij de bezetting van het boorplatform Prirazlomnaja:

“Er zijn pogingen gedaan om mollen te gebruiken. Er werd naar informatie gevist. Onze gedetineerden hadden dat in de gaten. Het was erg doorzichtig.”

Door wie de mollen zijn ingezet wil Teulings niet vertellen. “Maar dat kun je op je vingers natellen.”

‘Voorwaarden borgtocht nog niet bekend’

De zaak rondom de Arctic Sunrise wordt niet alleen in de rechtszaal uitgevochten, aldus Teulings:

“Een belangrijk deel van deze zaak is politiek. Wij moeten juridisch gezien alles hebben aangedragen voor als de politieke wind draait.”

Dat nu activisten op borgtocht vrijkomen, is een succes voor het juridische team van Greenpeace. Teulings:

“Maar de voorwaarden waaronder men vrijkomt, onder huisarrest of anderszins, zijn nog niet bekend. Vrij zijn ze allerminst.”

Het rekeningnummer waarop de borg moet worden gestort, is inmiddels wel vrijgegeven. De borgsommen – 2 miljoen roebel per persoon (circa 45.000 euro) – zijn door Greenpeace voldaan, zo meldt Teulings. Geen van de activisten die op borgtocht vrijkomen, is al daadwerkelijk uit het huis van bewaring vrijgelaten. Dat duurt volgens Greenpeace minimaal 48 uur.

Nederlandse Faiza Oulahsen op borgtocht vrij

Alle dertig opvarenden van het Greenpeace-schip horen deze week of ze in voorarrest blijven. Ze worden beschuldigd van piraterij en vandalisme. Van een deel is al duidelijk dat ze op borgtocht vrij mogen komen. Vanochtend werd bekend dat ook de Nederlandse activiste Faiza Oulahsen op borgtocht vrij mag komen. Later vandaag staat de zaak van de andere Nederlander die gevangenzit, Mannes Ubels, op de rol. Slechts één activist moet tot nu toe in voorarrest blijven.

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Vrijdag doet het Zeerechttribunaal in Hamburg uitspraak in de zaak die Nederland tegen Rusland heeft aangespannen om de dertig opvarenden definitief vrij te krijgen.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.