Mijn salaris investeer ik in mijn toekomst

Hanneke Veringa (48) is directeur van vermogensbeheerder AXA Investment Management Nederland. Ze heeft drie zoons.

Door Joost Ramaer

None
foto Maurice Boyer

Inkomsten

„Ik weet niet wat ik verdien. Nee, echt! Ik weet wat ik uitgeef, niet wat ik verdien. Dat is altijd zo geweest. Bij mijn eerste werkgever, Deutsche Bank in Berlijn, kreeg ik naast mijn salaris een onkostenvergoeding. Bij mijn tweede werkgever, ING Bank, bleef ik twaalf jaar. Maar dat was vóór de bonustijd. Als ik al eens aan het einde van het jaar een bonus kreeg, was dat een symbolisch bedrag. Nu, als directeur van AXA Investment Management Nederland, krijg ik een vast salaris plus een variabele vergoeding die door mijn bazen wordt vastgesteld. Bij elkaar is het genoeg om goed van te leven, dat weet ik wel.”

Uitgaven

„Het grootste deel van mijn inkomen investeer ik. In mijn huis in Overveen en vakantiehuisje in Como. In zekerheid voor de toekomst: ik heb een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een waardevast pensioen. En in mijn drie zoons. Ik neem ze al jaren mee op reis, vooral naar Latijns-Amerika, en de jongste gaat binnenkort echt goed Engels leren op Harrow, een beroemde Britse kostschool. Net als zijn broers. Beleggen doe ik af en toe, maar niet zelf. Die aandacht geef ik liever aan onze klanten.

„Consumeren doe ik met mate. Ik koop kleren van jonge ontwerpers en verzamel antiek handwerk. Mijn kantoor heb ik ingericht met een bank en een bureau van Marktplaats. Het ziet er prima uit, hoor!

„De eerste keer dat ik moest nadenken over mijn financiële toekomst was na mijn afstuderen als econoom in 1988. Ik kreeg een uitnodiging voor een Master of Business Administration bij een joint venture van de Erasmus Universiteit en de Columbia Business School in New York. De kosten moest ik zelf betalen: vijftig mille in euro’s van nu. Ik had wat gespaard, de rest moest ik lenen. Een ongebruikelijke investering voor een vrouw, destijds. Thuis was ik de oudste van vier en mijn vader had mij opgevoed alsof ik zijn oudste zoon was. Toen sprak ik voor het eerst met mijn ouders over geld. Uiteindelijk waren ze heel enthousiast.

„Mijn MBA haalde ik kort na de val van de Berlijnse Muur. Europa won aan gewicht, daar wilde ik werken. Het werd Deutsche Bank in Berlijn. Daar kwam ik rond van mijn onkostenvergoeding; mijn salaris spaarde ik. Na twee jaar keerde ik terug naar Nederland, zwanger van mijn oudste zoon. Mijn nieuwe werkgever werd ING Bank. Twaalf jaar lang, van 1993 tot 2005. Ik kreeg nog twee zoons en kon intussen bij ING van alles leren en doen. Zoals telecomfinancieringen in Latijns-Amerika, waardoor ik verslingerd raakte aan dat continent.

„Mijn huidige baan kreeg ik in 2006. AXA is Frans en een van de grootste verzekeraars van Europa. Dochter AXA IM belegt geld van pensioenfondsen. In Nederland nog niets toen ik aantrad, inmiddels zeven miljard euro.”