Malala neemt Sacharovprijs in ontvangst - ‘aanmoediging in mijn strijd’

Malala in het Europees Parlement. Foto AFP/ Patrick Hertzog

De Pakistaanse tiener Malala Yousafzai heeft zojuist in het Europees Parlement in Straatsburg de Sacharovprijs in ontvangst genomen. De prijs is de belangrijkste op het gebied van mensenrechten in Europa. De 16-jarige Malala werd een bekende naam, nadat ze een jaar geleden een aanslag van de Talibaan op haar leven overleefde.

Malala kreeg de prijs uit de handen van voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Volgens hem heeft de activiste, die strijdt voor het belang van onderwijs en de rechten van vrouwen “hoop gegeven aan miljoenen mensen”. De prijs, waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden, werd eerder toegekend aan Nelson Mandela en Aung Sun Suu Kyi. Malala is de jongste winnaar ooit.

‘Europa, help de landen in Azië’

Malala noemde de prijs een “aanmoediging in mijn strijd”:

“Ik dring er bij landen in Europa op aan om hulp te bieden aan de landen in Azië, aan mijn land Pakistan, op het gebied van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking.”

De hele uitreiking en de speech van Malala:

In oktober werd al bekend dat Malala de prijs dit jaar zou gaan krijgen. Toen lichtte juryvoorzitter Joseph Daul haar uitverkiezing als volgt toe:

“Vandaag willen we de wereld te laten weten dat we onze hoop op een betere toekomst hebben gevestigd op jonge mensen als Malala Yousafzai.

Voor de meesten van ons is onderwijs de sleutel tot het openen van het universum. Terwijl wij dit voor lief nemen, kreeg zij een kogel te verduren omdat ze opkwam voor de wereldwijde rechten van kinderen op onderwijs.”

Ze won eerder dit jaar al de Kindervredesprijs en was genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Niet iedereen ziet haar als heldin

Onze correspondent Joeri Boom schreef gisteren in een portret van Malala dat de activiste haar leven nog steeds niet zeker is in eigen land:

“Haar leven loopt groot gevaar. Nadat haar begin oktober de Sacharovprijs werd toegekend, bezwoeren de Talibaan haar alsnog ter dood te brengen. Mullah Fazlullah, die opdracht gaf voor de eerste aanslag, werd onlangs commandant van alle Pakistaanse Talibaanstrijders.”

Malala, die de opkomst van de Talibaan in ‘haar’ Swat-vallei in Pakistan bevocht is volgens velen een heldin, maar ze heeft haar land nog niet weten te verenigen tegen hen:

“Voor de ruimdenkende bovenlaag, die de media domineert, is ze een heldin. Maar aanhangers van religieuze partijen zien haar als een pion van de Amerikanen. Veel Pakistanen beschouwen haar als „onpatriottisch”. Er wordt zelfs beweerd dat ze betaald zou zijn door de CIA, die met haar medeweten de aanslag op touw zou hebben gezet. Een overkoepelende organisatie van Pakistaanse privéscholen deed onlangs haar biografie in de ban, omdat ze door het boek “een werktuig in westerse handen” zou zijn geworden: de naam van Mohammed-de Profeet wordt in het boek niet gevolgd door de toevoeging Vrede Zij Met Hem.”