Maandenlang wachten op geld van BBC

Journalist Iona Craig begon onlangs een site voor freelancers die lang moeten wachten op uitbetaling.

De Britse freelance correspondent Iona Craig werd er gek van dat ze soms maanden moest wachten op de uitbetaling van opdrachten voor de BBC. Zo gek dat ze de mediaorganisatie vanuit haar standplaats Jemen dreigde met online naming and shaming. Tevergeefs. Eind oktober lanceerde ze de site Pay Me Please waar zij en zo’n zeventig andere journalisten achterstallige facturen van soms wel duizenden euro’s openbaar maakten.

De BBC is naast een gerenommeerde omroep ook wanbetaler?

„De BBC is een klassiek voorbeeld van een organisatie met een betalingssysteem dat niet goed werkt. Niet de salarisadministrateurs zijn verantwoordelijk voor de uitbetaling van facturen, maar de programmamakers en journalisten die jou inhuren. En die zijn niet zo nauwkeurig als boekhouders.”

Is Pay Me Please een succes?

„Bij de lancering van de site kregen vier journalisten snel betaald. Ik hoorde van vier anderen dat zij hadden gedreigd hun opdrachtgevers op de site te zetten en daarna betaald kregen. De afgelopen week is er niet zoveel beweging meer. Ik wil nu via Twitter mediaorganisaties direct aanspreken om ze verder onder druk te zetten. Het is schrijnend hoeveel jonge journalisten, ondanks alle risico’s die ze financieel én fysiek nemen, niet worden betaald.”

Is er een verificatieprocedure voor onbetaalde opdrachten op de site?

„Ja. De jongens achter het crowdfundplatform Beacon Reader, waar Pay Me Please op te vinden is, verifiëren de gegevens van de journalist die een wanbetaler aangeeft. Daarnaast kunnen mediaorganisaties ook contact met ons opnemen, bijvoorbeeld om te laten weten dat het niet klopt.”

Is naming and shaming van wanbetalers niet schadelijk voor de kansen van freelancers op de markt?

„Ik geloof niet dat naming and shaming via Pay Me Please schadelijk is. Freelancers hebben sowieso de mogelijkheid om anoniem hun gegevens in te voeren, zodat alleen de opdrachtgever bekend is. De journalisten gooien zeker hun glazen niet in; waarom zou je nog willen werken voor een medium dat je niet betaalt?”

Bekijk de lijst met wanbetalers van Pay Me Please op www.beaconreader.com/pay-me-please

    • Hans Klis