Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rabo-klanten konden geen Bitcoins kopen - ‘technisch probleem’

Foto Bloomberg / Tomohiro Ohsumi

Klanten van de Rabobank hebben de afgelopen twee dagen moeilijkheden ondervonden om hun geld om te zetten in Bitcoins. Veel mensen die ze wilden kopen, kregen een foutmelding te zien als ze via iDeal euro’s wilden overmaken van hun bankrekening bij de Rabobank naar de bankrekening van het wisselkantoor.

Bitcoinwisselkantoor Bitonic zei ongeveer 150 klachten van Rabo-klanten te hebben gehad dat het niet lukte om Bitcoins te kopen. Ook andere Bitcoinwisselkantoren hadden er last van. De problemen speelden sinds gistermiddag. Volgens Jouke Hofman van Bitonic werd “99 procent van de transacties geblokkeerd”. Pieterjan Goppel van BTC Next zegt dat het vooral om grotere transacties ging:

“We hebben het getest met een overschrijving van 10 euro. Dat ging goed. Maar een van 400 euro kwam er niet doorheen”.

Alleen mensen met een bankrekening bij de Rabobank ondervonden de problemen. De Bitcoinwisselkantoren zeiden wel transacties te ontvangen van mensen die bij andere banken zitten. Volgens sommige Rabo-klanten die bij de bank hebben geklaagd, kregen ze te horen dat een ethische commissie van de bank had besloten geen Bitcoin-betalingen toe te laten. Maar de Rabobank laat weten dat het om een technisch probleem ging dat inmiddels is opgelost. Bij de wisselkantoren komen de eerste betalingen van Rabobank-klanten inderdaad weer door.

Lees hier vier vragen en antwoorden over de populaire digitale munt.