Kans op burgeroorlog in Libanon groeit na aanslag

Voor het eerst in decennia vond een zelfmoordaanslag in Libanon plaats. Er lijkt een relatie met de situatie in Syrië.

Met de bomaanslag van gisteren in Zuid-Beiroet, waarbij 23 mensen werden gedood, is de kans dat het oorlog wordt in Libanon weer een stap groter geworden.

De aanslag tegen de Iraanse ambassade – de eerste zelfmoordaanslag in Libanon in decennia – is opgeëist door de Abdullah Azzam-brigades. Deze aan Al-Qaeda gelieerde sunnitische groepering zei via Twitter dat de shi’itische strijders van Hezbollah moeten ophouden met het steunen van het regime van Bashar al-Assad in Syrië. Iran, geleid door shi’ieten, is de voornaamste geldschieter van Hezbollah.

Daarmee heeft het er alle schijn van dat de aanslag met Syrië te maken heeft. De al ruim twee jaar durende oorlog tussen Assad en overwegend sunnitische rebellengroepen versterkt de religieuze scheidslijnen in het Midden-Oosten.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei onlangs dat „Hezbollah in Syrië zal blijven vechten zolang daar goede redenen voor bestaan”. In juli en augustus waren er drie grote aanslagen in Beiroet en de noordelijke stad Tripoli tegen zowel sunnitische als shi’itische doelwitten.

Wie achter de aanslagen zit, blijft wellicht altijd onbekend. Iran zegt bij aanslagen op shi’itische doelen steeds dat Israël erachter zit. De sunnieten zeggen dat het Assad-regime de aanslagen in Tripoli heeft bevolen, waar op 23 augustus 47 doden vielen bij een dubbele bomaanslag tegen twee sunnitische moskeeën.

Aan de kant van Hezbollah wordt vaak naar Saoedi-Arabië gewezen. Dat steunt in Syrië de sunnitische rebellen maar heeft zich ook altijd gemengd in de Libanese interne politiek.

„Saoedi-Arabië wil wraak nemen voor de vernedering van 2008,” zei vorige week een gids in het Hezbollah-museum in Zuid-Libanon. Dat jaar gingen de Libanese sunnieten, met Saoedische steun, even een krachtmeting aan met Hezbollah, die zij verloren. „Hezbollah doet er juist alles aan om te voorkomen dat er oorlog komt in Libanon,” zei de gids.

Dat kan waar zijn, maar door partij te kiezen in Syrië heeft Hezbollah ervoor gezorgd dat Libanon dreigt te worden meegezogen in het conflict aan hun oostgrens. Ook hun eigen toekomst ligt nu in de waagschaal.

Officieel voert Libanon een ‘disassociatie’-beleid met betrekking tot Syrië. Dat was altijd al een illusie. Want terwijl Hezbollah meevecht in Syrië wordt elders oogluikend toegestaan dat Syrische rebellen delen van Libanon als uitvalsbasis gebruiken. Veel sunnieten hopen stiekem dat met de val van Assad ook het lot van Hezbollah bezegeld wordt.

Naar gewone maatstaven is het al oorlog in Libanon: bomaanslagen, bijna dagelijkse gevechten in Tripoli tussen aanhangers en tegenstanders van Assad, en meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. Maar dit is Libanon en dus zullen de Libanezen binnen enkele dagen weer doen alsof er niks aan de hand is. Met elke nieuwe aanslag wordt dat moeilijker.

    • Gert Van Langendonck