Kan Vishy Anand nog terugslaan?

Anand kondigde aan dat hij agressiever zal spelen. Maar een wanhoopsaanval loopt vaak verkeerd af.

Met kalme slag is Magnus Carlsen met twee remises op maandag en dinsdag weer iets dichter bij de wereldtitel gekomen, die hem nauwelijks nog kan ontgaan. Hij staat na acht partijen met 5-3 voor op Anand, met nog maar vier partijen te gaan. Maandag gebeurde er weinig in hun partij en dinsdag vrijwel niets.

Anand had maandag wit in de zevende partij. Hij had er net twee verloren en de vraag was of hij nu keihard zou proberen om in te lopen, of mak zijn wonden zou likken. Het standaardadvies van ervaren trainers in de Sovjet-Unie was altijd dat je na twee nederlagen eerst een remise moest maken. Garri Kasparov twitterde dat een wanhoopsaanval vaker tot een nieuwe nederlaag leidt dan tot een overwinning.

Het zijn op zichzelf verstandige adviezen, maar misschien niet voor iemand die haast heeft en op korte termijn een achterstand moet inlopen. Anand had haast, maar hij koos toch tegen Carlsens Berlijnse verdediging – de derde keer dat Carlsen die speelde – voor een solide opstelling die hem een voordeel gaf dat alleen onder een microscoop waarneembaar was. Dat was niet genoeg om Carlsen in serieuze problemen te brengen.

Wat nu?, werd op de persconferentie na de partij aan Anand gevraagd. De moderator van de persconferentie, Anastasia Karlovitsj, vroeg zelfs of een gelukspen een optie was. Anand was twee dagen eerder tegen een journalist boos uitgevallen en hield zich nu in, door beleefd te zeggen dat er andere prioriteiten waren.

Dinsdag had Carlsen wit in de achtste partij. Er werd aan herinnerd dat hij dit jaar in het kandidatentoernooi in Londen juist met wit erg kwetsbaar was geweest. Hij verloor toen niets met zwart en twee partijen met wit, en in een derde, die hij nog net wist te redden, had hij glad verloren gestaan. Maar toen was er een wedloop met Vladimir Kramnik en moest hij wel risico’s nemen. Met een voorsprong van twee punten op Anand koerste Carlsen regelrecht op remise af.

Anand beloofde dat hij donderdag in de negende partij agressiever zou spelen, maar het is de vraag of hij daarvoor nog de kracht heeft.

Magnus Carlsen – Vishy Anand, achtste partij

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Pf6 Met deze zet deed Carlsen met zwart in drie eerdere partijen van de match goede zaken. Anand doet hem na. 4.0-0 Pxe4 5.Te1 Hiermee laat Carlsen al zien dat hij geen bezwaar heeft tegen remise. 5…Pd6 6.Pxe5 Le7 7.Lf1 Pxe5 8.Txe5 0-0 9.d4 Lf6 10.Te1 Te8 11.c3 Txe1 12.Dxe1 Een stelling die al voorkwam in de eerste partij van de eerste WK-match, Steinitz – Zukertort 1886. Zwart moet nog even werken om zijn ontwikkeling te voltooien, maar er is weinig aan de hand. 12… Pe8 13.Lf4 d5 14.Ld3 g6 15.Pd2 Pg7 16.De2 c6 17.Te1 Lf5 18.Lxf5 Pxf5 19.Pf3 Pg7 20.Le5 Pe6 21.Lxf6 Dxf6 22.Pe5 Te8 23.Pg4 Dd8

24.De5 Carlsen gaat het laatste zwakke lichtje doven. 24…Pg7 25.Dxe8+ Pxe8 26.Txe8+ Dxe8 27.Pf6+ Kf8 28.Pxe8 Kxe8 Pionneneindspelen zijn vaak interessant, maar dit niet. 29.f4 f5 Ze doen nog wat zetten met als enige doel de stelling volledig dicht te schuiven. 30.Kf2 b5 31.b4 Kf7 32.h3 h6 33.h4 h5 Remise.

    • Hans Ree