Juridisch staartje bij klap op de rode knop

Arrold van der Hurk in Miljoenenjacht (RTL 4).

Arrold van der Hurk, banketbakker te Son en Breugel, deed op 3 november mee aan Miljoenenjacht, een programma van de Nationale Postcode Loterij op RTL 4. In het spel kwam hij voor een keuze: accepteren van een prijs van 125.000 euro of doorgaan met kans op een hogere prijs (het spel gaat over koffers en een bank, maar hier komt het op neer). Van der Hurk sloeg op de rode knop en koos daarmee voor stoppen. Een vergissing door de zenuwen, zei hij meteen tegen quizmaster Linda de Mol. Hij wilde eigenlijk doorspelen. Daarna bleek dat inderdaad een betere keuze: doorspelen zou hem 5 miljoen euro hebben opgeleverd. Van der Hurk werd beroemd: de stakker die 125.000 euro won.

Gisteravond zat zijn advocaat Peter Plasman bij Twan Huys in Nieuwsuur. Hij claimt de gemiste miljoenen bij Endemol, producent van Miljoenenjacht. Waarom doet u deze zaak, vroeg Huys aan het einde van het gesprek. Plasman: „Ik vind dat mijn cliënt gewoon wordt belazerd. En eigenlijk ook omdat ik een hekel heb aan het fenomeen Postcode Loterij.”

Gelukkig voor zijn cliënt waren Plasmans argumenten in het voorgaande sterker. Volgens hem heeft Endemol, na de opname van de 3 november-uitzending op 16 oktober, de spelregels gewijzigd. In het document dat Van der Hurk vooraf had getekend, was geen sprake van een rode knop. Een zin over die knop werd pas na het incident toegevoegd. Klopt, erkent Endemol, maar dat is geen wijziging, dat is een „onderstreping” van de bestaande regels.

Plasman trok ook de onafhankelijkheid van de bij het programma betrokken notaris in twijfel. Toen Linda de Mol vroeg om annulering van de klap op de rode knop, besloot de notaris dat daar geen sprake van kon zijn. Jammer van de zenuwen, maar zo zijn nu eenmaal de spelregels. Dat de notaris niet onafhankelijk was wilde Plasman niet beweren maar: „Hij heeft te veel functies in zichzelf verenigd”. En hij werkt voor een van de partijen,

Het lijkt simpel: Van der Hurk moet niet zeuren, hij sloeg op die knop. Wees een vent en ga lekker op safari van je 125.000 euro. Maar Plasman, die er maar meteen een website voor heeft geopend (www.rechtopmiljoenen.nl), heeft een kans. Een rechter zal kijken of er een geldige overeenkomst is tussen de twee partijen. Voorwaarde daarvoor is dat beide partijen de wil tot het sluiten van zo’n overeenkomst hebben geuit. In dit geval lopen bij de banketbakker wil en uiting van die wil (in de wet: de verklaring) uiteen.

De uiting is zijn per ongeluk geplaatste klap op de knop, de wil is zijn wens om door te spelen. Die wens was meteen na de klap duidelijk, bij Linda de Mol, het publiek en de notaris. Na zijn klap zei Van der Hurk volgens zijn advocaat „Kut!”, wat er door Endemol is uitgesneden. De vraag wordt dus: wat weegt zwaarder, de wil of de uiting? Mooie juridische casus.

Nog een vreemd detail. Op de vraag of hij er zelf beter van zou worden zei Plasman: „Als we gelijk krijgen dan krijgt mijn cliënt een rekening, en anders niet.” Nederland kent nog geen advocatuur volgens het no cure no pay-principe, in 2014 beginnen voorzichtige experimenten daarmee. Jammer dat Huys daar niet even even over doorvroeg.

Chef media Mark Duursma vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Mark Duursma