Ik ben rampzalig met mijn geld

Bart Ongering (31), beter bekend als Meester Bart, is docent Engels. Van hem verscheen dit voor jaar het boek Ik hoef niet op te letten, ik weet alles al, waarvoor hij bijzondere uitspraken van zijn leerlingen verzamelde. Hij heeft een vriendin.

Door Cecile Elffers

Foto Maurice Boyer

Inkomsten

„Over mijn salaris heb ik nooit onderhandeld. Ik werk al zes jaar op deze school; elk jaar verdien je iets meer. En uiteindelijk kom je in een andere schaal terecht. Maar daar weet ik allemaal zo weinig van.

„Ik kan goed rondkomen van dit inkomen. Wel vind ik dat ik meer verdien dan ik nu krijg. Leraren worden ondergewaardeerd in Nederland, zowel in geld als in aanzien. In een land als Finland bijvoorbeeld is docent een heel populair beroep. Naar een leraar wordt daar net zo gekeken als naar in Nederland naar een advocaat. Terecht, want docenten zijn onmisbaar. Dat zou wel wat meer erkend mogen worden. Het leraarschap is echt een prachtig beroep, ik zou niets anders willen.

„Met de opbrengsten van mijn boek wil ik iets voor jongeren doen. Iets teruggeven aan de leerlingen. Wat, daar broed ik nog even op. Ik heb het boek niet gemaakt om eraan te verdienen.

„Tijdens de mentorlessen praat ik met mijn leerlingen over dingen als alcohol, drugs en seks, maar ook geld. Ze zijn altijd heel benieuwd hoe het leven na school in elkaar zit. Sommigen blijken geen idee te hebben, die denken dat je voor 100 euro wel een kamer kunt huren.”

Uitgaven

„Ik ben rampzalig met geld, heb vaak geen idee waaraan ik het opmaak. Tja, ik ben gewoon goed in uitgeven. Niet zozeer aan spullen, meer aan, nou ja, het leven. Dus aan leuke dingen doen met vrienden: uit eten, naar concerten, naar de film, naar een voorstelling. Ik ben veel out there. Maar rood staan doe ik niet meer, van die studentengewoonte ben ik nu wel af.

„Boodschappen doe ik ook totaal niet prijsbewust. Ik heb nooit zo goed in de gaten wat alles kost of wat het zou moeten kosten; ik ga meestal naar Albert Heijn. Maar soms ook naar de markt, en dan word ik wel blij van het feit dat je daar voor een paar euro een tas vol groente krijgt.

„Mijn studieschuld is hoog. Dat komt doordat ik twee jaar geleden nog een master gedragsspecialist ben gaan doen, die ik vervolgens niet heb afgemaakt. Studeren blijkt toch niet mijn sterkste kant, ik kan beter lesgeven. Maar ik zit niet in over die schuld; het hoort erbij.

„Ik heb altijd hard gewerkt, zo ben ik ook opgevoed. Ik kreeg wel kleedgeld. Maar als ik meer nodig had, zeiden mijn ouders: ga maar werken. Vanaf mijn twaalfde plukte ik aardbeien en bezorgde ik kranten en folders. Ik heb ook in een kledingwinkel gewerkt. Door dat baantje ben ik me bewust geworden van de kostprijs van kleren; daarom wil ik er nu niet meer de volle prijs voor betalen. Niet dat ik dan ga afdingen. Nee, ik zoek liever op internet naar goedkope webshops.”