IGZ stelt Twents ziekenhuis onder verscherpt toezicht

Foto ANP/ Vincent Jannink

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt het Medisch Spectrum Twente (MST) onder verscherpt toezicht. De administratie in het ziekenhuis is niet op orde.

Het Twentse ziekenhuis heeft voor het einde van het jaar niet een goedgekeurd Veiligheids Management Systeem (VMS) geïmplementeerd, iets dat verplicht is. In zo’n systeem voeren artsen informatie over patiënten, zoals pijnscores en infecties. “Het niet verkrijgen van deze goedkeuring wordt voornamelijk veroorzaakt door nog onvoldoende maatregelen ten aanzien van het borgen en evalueren van het veiligheidsbeleid,” stelt de IGZ. Voor het einde van het jaar moeten ziekenhuizen een geaccrediteerd VMS hebben.

‘Te laat begonnen, maar patiënten nog steeds in goede handen’

Volgens de Raad van Bestuur van het ziekenhuis is het MST te laat begonnen met het implementeren van het nieuwe systeem, meldt RTV Oost, maar wordt er hard gewerkt om zo snel mogelijk aan de norm van de IGZ te voldoen. Patiënten zijn volgens het bestuur nog steeds in goede, vertrouwde en veilige handen.

Het verscherpte toezicht duurt maximaal zes maanden. Bestuursvoorzitter Bas Leerink gaat ervan uit dat de problemen eerder zijn opgelost en het toezicht dus eerder kan worden opgeheven.