Hoogste schikking ooit voor JPMorgan

Amerikaanse bank betaalt 9,6 miljard euro na akkoord met justitie, vergoeding voor huizenbezitters

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase is akkoord gegaan met een schikking van 13 miljard dollar (9,6 miljard euro) wegens de verkoop van beleggingen met rommelhypotheken als onderpand in de aanloop tot de financiële crisis. Dat is veruit het hoogste bedrag dat ooit is betaald door een Amerikaanse bedrijf om juridische aanklachten te schikken.

Dat heeft het Amerikaanse departement van Justitie gisteren bekendgemaakt. De schikking, die al maanden in de maak is en vorige maand in grote lijnen naar buiten kwam, werd deze week afgerond met een akkoord over 4 miljard dollar aan vergoedingen voor gedupeerde huizenbezitters. Daarnaast bestaat het bedrag uit boetes aan diverse instanties, waaronder de Federal Housing Finance Agency, en een aantal staten.

JPMorgan, de grootste bank van de VS, koopt met de schikking aanklachten af van een aantal toezichthouders met betrekking tot de verkoop van beleggingen met riskante hypotheken als onderpand, zogenoemde mortgage-backed securities. De bank misleidde kopers over de kwaliteit van die beleggingen, die leidden tot miljardenverliezen toen de Amerikaanse huizenmarkt inzakte, zo heeft de bank erkend.

„Het gedrag dat aan het licht is gekomen bij dit onderzoek heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de crisis op de hypotheekmarkt”, zei de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder gisteren in een verklaring. „JPMorgan is niet de enige financiële instelling die in deze periode willens en wetens rommelhypotheken heeft gebundeld en doorverkocht aan nietsvermoedende investeerders, maar dat is geen excuus voor het gedrag van het bedrijf.”

JPMorgan kwam relatief goed door de crisis, maar wordt de afgelopen paar jaar achtervolgd door juridische problemen. Vorige week bereikte de bank een schikking van 4,5 miljard dollar met een groep institutionele beleggers over misleiding rond beleggingen met rommelhypotheken als onderpand. De bank en zijn medewerkers kunnen nog worden vervolgd bij een strafzaak. In oktober boekte JPMorgan zijn eerste kwartaalverlies sinds de crisis wegens een miljardenafschrijving aan juridische kosten.

    • Frank Kuin