Hoeveel ruimte mag je opeisen?

In het kort: zo min mogelijk.

Een laptop, je werkpapieren, je tas – het neemt al snel een hele tafel in beslag. Probeer het te beperken. Een ‘viertje’ bezetten in je eentje is omzet tegengaan. „Als je alleen bent, ga dan aan een eenpersoonstafeltje zitten”, zegt Karlijn Timmermans, eigenaar van KOKO in Amsterdam. „En zet niet je tas op een andere stoel.”

Timmermans weet niet of ze, als ze haar zaak nu zou openen, nog gratis wifi zou aanbieden, omdat het lastig is de balans tussen werkers en koffiedrinkers te bewaren. Het liefst heeft ze de flexwerkers aan de grote tafel in haar zaak zitten. Al is dat niet in ieder café even prettig, ontdekte Merel Brons toen de leestafel waar ze ’s ochtends in alle rust aan was gaan zitten, in de middag werd overgenomen door druk kwebbelende vriendinnen. Brons: „Kijk voor je gaat zitten ook even of het niet naast het lawaaiige espressoapparaat is.”

Wie voor-ie z’n laptop openklapt vraagt waar hij het beste kan zitten, heeft volgens Ilja Dijk een streepje voor. „De meeste koffietenten hebben erover nagedacht. Niet voor niets heeft onze muur met eenpersoonstafeltjes de meeste stopcontacten.”