Hoelang mag je blijven zitten?

In het kort: wie blijft bestellen mag zolang blijven als-ie wil.

Op één kopje koffie urenlang een tafeltje én een stopcontact bezet houden, is not done. Daar is iedereen het over eens. Niet dat er geen mensen zijn die het proberen. Het komt zelfs voor dat mensen zo brutaal zijn om een eigen lunch mee te nemen. Al gaat het volgens Ilja Dijk (36) eigenaar van Espressobar Lungo en restaurant Fritschy in Rotterdam, om een enkeling. Totaal ongewenst, vindt Dijk. Zij heeft een bordje op de grotere tafels gezet waarop staat dat er minstens drie personen aan de tafel moeten zitten. Dijk: „Lungo is bovenal een lunchtent. We draaien bijna al onze dagomzet tussen twaalf en half twee. Als iemand om kwart voor twaalf met z’n laptop aan een vierpersoonstafel gaat zitten, ben ik niet blij. Zo’n tafel levert dan opeens geen 60 euro, maar een tientje op.” Daarom vraagt Dijk haar vaste klanten om vooral buiten de drukke uren te komen werken. Dijk: „Dan mag je wat mij betreft uren over je koffie doen. Het is altijd fijn om mensen in je zaak te hebben.”

Merel Brons (35), reportageredacteur bij Flair, luncht minstens een dag in de week buiten de deur, liefst bij Mogador in Haarlem en Tijn Akersloot in Zandvoort. „Als je de hele ochtend en een gedeelte van de middag ergens zit, moet je minstens drie drankjes en een lunch bestellen.”

Karlijn Timmermans (29), eigenaar KOKO Coffee & Design in Amsterdam hanteert daarentegen de regel dat wifi het eerste uur van het huis is. „Daarna kost het 1 euro per uur. Dat doen we niet om er geld aan te verdienen, maar vooral om te voorkomen dat het de spuigaten uitloopt.”