Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Hij deed niks bijzonders en toch werd deze succesvolle schrijver dakloos

In zijn beste jaren verdiende David Raether 300.000 dollar per jaar. Hij was schrijver voor de comedyserie Roseanne en kreeg zo’n 15.000 dollar per aflevering. En toch werd hij uiteindelijk dakloos, zonder verslaving, gokschulden of misdaden. Hij had simpelweg gefaald.

David Raether was schrijver voor Roseanne voordat hij dakloos werd.
David Raether was schrijver voor Roseanne voordat hij dakloos werd. Foto ANP / Kippa

In zijn beste jaren verdiende David Raether 300.000 dollar per jaar. Hij was schrijver voor de comedyserie Roseanne en kreeg zo’n 15.000 dollar per aflevering. En toch werd hij uiteindelijk dakloos, zonder verslaving, gokschulden of misdaden. Hij had simpelweg gefaald.

Op de site Priceonomics schreef Raether het essay What It’s Like To Fail, het is een verkorte versie van zijn memoires die hij in boekvorm heeft gegoten. Binnen enkele jaren ging Raether van succesvol schrijver naar een man die leefde op stukjes koek die aan supermarktklanten wordt aangeboden.

David Raether zegde zijn baan op om zijn huwelijk te redden

Na zijn succesvolle jaren besloot Raether zijn baan op te zeggen. Hij en zijn vrouw hadden acht kinderen die hij amper zag door zijn drukke baan. Het huwelijk stond op barsten. Hij had 500.000 dollar op de bank staan en wist dat hij het daar een tijdje mee kon uitzingen.

Terugkeren naar werk bij de televisie bleek na enkele jaren niet te lukken. Er waren minder comedy’s, er werd slechter betaald en er werd gekozen voor jongere schrijvers. Raether belandde in ‘The Gap’.

“The Writer’s Guild of America has a term for my situation: They call it “The Gap.” It’s the time period between when your years as a working writer end and your retirement begins. I actually have an excellent pension for when I finally retire.”

Raether had alleen nog zo’n negentien jaar te gaan tot zijn pensioen. Ondertussen begonnen de kosten van de acht kinderen flink op de begroting te drukken.

“We refinanced and refinanced and refinanced again, taking out money for living expenses each time. This was considered a smart move by many in those years. But eventually we reached our limits. At one point, the water was shut off for several days when we failed to pay a bill.”

De zoektocht naar werk bleek tevergeefs. Raether en zijn vrouw gingen uit elkaar, hij kwam op straat te staan. Zijn dagen bracht hij door in de Starbucks, supermarkten en openbare bibliotheken.

Craigslist, de site voor advertenties, bleek uiteindelijk de redding voor Raether. Hij vond er baantjes en ook goedkope appartementen. Hij is van de straat en naar eigen zeggen heel veel wijzer geworden.

Lees What It’s Like To Fail door David Raether op Priceonomics.