Het gaat beter met de economie, vindt de consument nu zelf

Voor het eerst sinds 2011 zijn er meer mensen positief dan negatief over de economie.

None

Consumenten zijn opnieuw minder somber dan een maand geleden, blijkt uit de maandelijkse meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hun vertrouwen nam deze maand met 9 punten toe, van -27 naar -18. Een flinke sprong, vergeleken met eerdere maanden.

Het consumentenvertrouwen omvat een aantal deelvragen: het oordeel van mensen over de economie in het algemeen en over hun eigen financiële situatie. En of ze, bijvoorbeeld, bereid zijn grote aankopen als meubels of een wasmachine te doen. Het CBS stelt die vragen maandelijks aan 1.000 huishoudens. De laatste jaren daalde hun vertrouwen, met in februari een dieptepunt van -44.

Tot nu. Hoewel het consumentenvertrouwen nog steeds in de min zit, maakte vooral de stemming over het economisch klimaat deze maand een grote sprong, van -34 naar -16. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 zijn er meer mensen positief dan negatief over de economische situatie in de komende twaalf maanden. Het gemiddelde is dus nog wel negatief.

De koopbereidheid nam deze maand ook toe, maar minder sterk dan het vertrouwen in de economie. Consumenten waren weliswaar minder negatief over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie, maar vonden de tijd om een nieuwe televisie te kopen, nog niet zo gunstig.