Nederlandse Greenpeace-activisten mogen op borgtocht vrij

Foto EPA / Greenpeace / Dmitri Sharomov

De Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, die in Sint-Petersburg gevangenzitten, mogen op borgtocht vrijkomen. Dat heeft de Russische rechtbank in Sint-Petersburg vandaag besloten. Ook de Brit Alexandra Harris en de kapitein, de zestigjarige Peter Willcox, mogen op borgtocht vrijkomen. Later in de middag werd besloten dat ook de Britten Kieron Bryan en Anthony Perrett, de Zwitser Marco Weber en de Deense Anne Mie Roer Jensen op borgtocht vrij mogen komen.

De acht hoeven het proces in februari nu niet in gevangenschap af te wachten. Greenpeace benadrukt volgens persbureau Novum wel dat het nog niet duidelijk is onder wat voor voorwaarden de activisten op borgtocht vrij komen en dat ze nog altijd van zware misdrijven worden beschuldigd.

De organisatie is kritisch over hoe de arrestanten worden behandeld. De activisten zijn volgens Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International, net na hun arrestatie in hun cellen benaderd door mollen die informatie probeerden te vergaren over hun rol bij de bezetting van het boorplatform Prirazlomnaja. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Door wie de mollen zijn ingezet wil Teulings niet vertellen. “Maar dat kun je op je vingers natellen.”

De borgsommen – 2 miljoen roebel per persoon (circa 45.000 euro) – zijn door Greenpeace al voldaan, zo meldt Teulings. Geen van de activisten die op borgtocht vrijkomen, is al daadwerkelijk uit het huis van bewaring vrijgelaten. Dat duurt volgens Greenpeace minimaal 48 uur.

Update 16.15 uur: Een eerste activiste, de Braziliaanse Ana Paula Maciel die gisteren al te horen kreeg dat ze op borgtocht vrij mocht komen, is volgens Greenpeace ondertussen vrijgekomen:

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise HUGE NEWS: First of the Arctic 30 is out of jail. It’s Ana Paula from Brazil. This is not over yet, but thank you everyone #FreeTheArctic30

Oulahsen gaat eerst ‘heel lekker eten’

De rechtbank vroeg Oulahsen vanochtend of ze bereid is tijdens het onderzoek in een hotel in Sint-Petersburg te wonen. Hierop antwoordde ze bevestigend, meldt persbureau Novum. Oulahsen woonde de zitting vanochtend in de rechtszaal vanachter tralies bij:

Twitter avatar djmoskou David Jan Godfroid Faiza Oulahsen http://t.co/oy8sCc9NZJ
Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise H/T @obk for this pic of Faiza and Jess hugging in court. Faiza: “I’m good.” Jess said guards had to pull them apart http://t.co/e6t7jA80Hc

Oulahsen reageerde opgelucht op de uitspraak en zei in een reactie dat ze zo snel mogelijk haar familie wil spreken en “heel lekker” gaat eten omdat ze dat tijden niet heeft gedaan. Haar zou meerdere malen beloofd zijn dat ze met haar familie mocht bellen, zonder dat het hiertoe kwam. Ze gaf verder aan dat ze “absoluut” geen spijt heeft dat ze aan boord van de Arctic Sunrise is gegaan. “Ik zou het zo weer doen.”

In een kort filmpje bedankt Oulahsen ook haar aanhang:

Van alle activisten is Faiza Oulahsen het meest in beeld. Lees hier een profiel over Oulahsen.

Ubels kampt met hoge bloeddruk

Update 13.25: De Nederlandse machinist van de Arctic Sunrise, Mannes Ubels, wordt ook op borgtocht vrijgelaten, besloot de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg vanmiddag. Mannes maakte bij de zitting een verslagen indruk. Hij gaf aan met een hoge bloeddruk en duizelingen te kampen en wil zich laten onderzoeken.

Twitter avatar obk Olaf Koens Ubels vertelt over gezondheidsproblemen. De gevangenis arts zegt alleen: ‘hart no good’
Twitter avatar obk Olaf Koens En hier Mannes Ubels in de rechtzaal, weer met een waardeloze tolk http://t.co/W7UoZUvCZq

Tot nu toe meeste opvarenden op borgtocht vrij

Helemaal onverwacht kwam het besluit van de Russische rechter om Oulahsen een tijdelijke vrijgeleide te geven niet. Maandag bepaalde de Russische rechter dat de Australische Greenpeace-activist Colin Russell nog drie maanden langer in een gevangenis in Sint-Petersburg moet blijven. Drie Russische opvarenden kregen wel de kans op borgtocht vrij te komen. En gisteren kreeg opnieuw de een na de andere niet-Russische Greenpeace-activist te horen het proces in februari niet in de cel te hoeven afwachten. Onder degenen die vrij mochten komen, nu in totaal twintig van de dertig, waren zowel bemanningsleden als actievoerders.

De dertig arrestanten worden beschuldigd van piraterij en vandalisme. Alle dertig opvarenden van het Greenpeace-schip horen deze week of ze in voorarrest blijven. De Russische Onderzoekscommissie wilde dat het voorarrest van alle bemanningsleden zou worden verlengd.

In september opgepakt

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Daarop enterde de Russische kustwacht op 19 september hun schip. De opvarenden zaten eerst vast in Moermansk, maar werden vorige week overgebracht naar Sint-Petersburg.

De Arctic Sunrise voer toen het schip werd geënterd onder Nederlandse vlag. Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat tribunaal doet vrijdag uitspraak in de zaak die Nederland tegen Rusland heeft aangespannen.