Free Record Shop België ook failliet

Voor de Belgische tak van Free Record Shop is gisteren faillissement aangevraagd. Bij het bedrijf werken 230 mensen. Het gaat om 68 winkels. Het faillissement van de Belgische tak heeft geen gevolgen voor de Nederlandse filialen.

De Nederlandse tak ging in mei van dit jaar failliet. Oprichter en eigenaar Hans van Breukhoven en investeringsmaatschappij ProCures namen het bedrijf gezamenlijk over. Van Breukhoven kocht een belang van 25 procent en ProCures 75 procent. In Nederland bleven van de 141 winkels 49 filialen over. Van Breukhoven en ProCures kochten ook de Belgische tak, voor 1 euro.

De reden voor de faillissementsaanvraag in België is het gebrek aan geld om de winkels te bevoorraden. De eigenaren van Free Record Shop hebben geld nodig om de winkels te vullen voor de sinterklaas- en kerstinkopen.

De entertainmentindustrie, waartoe Universal en Disney behoren, wil alleen aan de keten leveren als die in staat is direct af te rekenen. Volgens Free Record Shop wil de industrie niet „de helpende hand reiken” en de leveringsvoorwaarden aanpassen.

Vorige week werd al bekend dat investeringmaatschappij ProCures toenadering zoekt tot de Britse investeringsmaatschappij Hilco. De kans is groot dat Hilco een meerderheidsbelang neemt in de Belgische tak en later ook een belang neemt in de Nederlandse winkels. Hilco voorkwam eerder dit jaar het omvallen van de Britse muziek- en filmwinkelketen His Master’s Voice.

De in juli aangetreden interimtopman van Free Record Shop, Roland van Geest, legde zijn functie vorige week neer. Hij wordt waarschijnlijk opgevolgd door het hoofd van de Belgische tak, Marc Leemans.