Geen twee ton van Trijntje

Jammer voor de dakloze Filippino’s, maar Trijntje Oosterhuis gaat ze geen 200.000 euro geven, zoals ze had beloofd. Op haar Facebookpagina schreef de zangeres gisteren: „Iedereen zal begrijpen dat ik helaas geen 2 ton kan storten, maar ik zal gul geven,”

Tijdens de inzamelactie maandag, voor de slachtoffers van de wervelstorm op de Filippijnen, beloofde Oosterhuis nog om één euro per ‘like’ op haar pagina te zullen geven. Het werden er tweehonderdduizend, veel meer dan verwacht. Op de sociale media leidde dit tot leedvermaak; over Oosterhuis als ‘het echte slachtoffer van de ramp’ en over de tweede hypotheek die de actie haar zou kosten.

De Filippijnen-actie bracht tot nu toe 18,5 miljoen euro op. Niet veel in vergelijking met eerdere acties. Zeker niet gezien het hoge aantal kijkers: 2 miljoen. Per kijker leverde de actie 9,25 euro op. Ter vergelijking: de actie voor slachtoffers van de watersnoodramp in Pakistan in 2010 leverde met 381.000 kijkers 16,1 miljoen euro op: 42,25 euro per kijker.