Evangelische basisschool Talitha in Utrecht moet ook deuren sluiten

Evangelische basisschool Talitha in Utrecht.
Evangelische basisschool Talitha in Utrecht. Foto Googel Streetview

Het ministerie van Onderwijs stopt per 1 januari met de bekostiging van de evangelische basisschool Talitha in Utrecht, omdat deze school een nevenvestiging is van de Rotterdamse basisschool Timon. Deze school moet dicht omdat het onderwijs er slecht is, zo bleek gisteren.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs bevestigt dat Talitha geen zelfstandige school is:

“Concreet betekent dat dat wanneer de bekostiging van Timon stopt en het bestuur van de scholen niets doet, de bekostiging van Talitha ook stopt. Ministerie en gemeente zijn in overleg met het bestuur om te zien wat de consequenties van het besluit van het bestuur zijn. Het bestuur is zelf eerst aan zet om voor Utrecht een oplossing te vinden.”

Eerder duidelijkheid over levensvatbaarheid scholen

Timon en Talitha vallen onder de Stichting Voor Evangelische Scholen (SVES), die de scepter zwaait over in totaal zeven basisscholen. De school in Utrecht werd opgericht in 2007 en was er na vijf jaar niet in geslaagd het wettelijk vereiste aantal leerlingen van 310 aan te trekken. Er waren er slechts zestig. Om sluiting te voorkomen, werd Talitha een dependance van de Rotterdamse school.

Het is staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) een doorn in het oog, aldus de woordvoerder, dat er nog steeds scholen opgericht worden die binnen een paar jaar verdwenen zijn omdat ze niet levensvatbaar bleken. Hij wil niet dat scholen over de rug van leerlingen aan het experimenteren slaan. Daarom wil Dekker toe naar een nieuw systeem wat enerzijds meer ruimte geeft voor het stichten van scholen zonder dat levensbeschouwelijke richting daar een rol bij speelt, en anderzijds wil hij dat scholen vooraf veel scherper aantonen dat ze levensvatbaar zijn en goed onderwijs kunnen bieden aan hun leerlingen.

Locatie van de evangelische basisschool:


Grotere kaart weergeven

    • Bart Funnekotter en Arlen Poort