Eis 18 jaar verdachten van roof in Kunsthal

Het Openbaar Ministerie in Boekarest heeft gisteren 18 jaar cel geëist tegen twee hoofdverdachten van de roof, een jaar geleden, van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam. De aanklager wil dat de 29-jarige Radu D. en de 25-jarige Eugen D. de maximumstraf (15 jaar) voor inbraak krijgen. Daar komt drie jaar bij wegens de „zware gevolgen”: verdwijning van kunstwerken met een verzekerde waarde van 18,1 miljoen euro.

Als de verdachten in Nederland zouden zijn berecht, hadden ze maximaal negen jaar cel kunnen krijgen. De verdachten werden in januari in Roemenië gearresteerd. In maart besloot Nederland niet om uitlevering te vragen.

De advocaat van Radu D., Catalin Dancu, hoopt dat de straf rond de zeven jaar zal uitkomen. Zijn cliënt heeft schuld bekend waardoor hij recht heeft op minimaal eenderde strafvermindering. Ook is er volgens Dancu geen sprake van „zware omstandigheden”, omdat onduidelijk is wat er met de schilderijen is gebeurd. Zijn oproep om asresten voor een contra-expertise naar het Louvre of Nederland te sturen heeft geen gehoor gekregen. Hij diende een verzoek in om de Kunsthal en de gemeente zich te laten verantwoorden, maar dat werd afgewezen. Daartegen wil Dancu in beroep gaan.

Volgende week is de uitspraak. Vier andere verdachten krijgen een uitgebreider proces; de rechter is niet tevreden over hun bekentenis.

    • Lex Boon