Eindelijk onderdak voor slechtlopende farmatak DSM

DSM-topman Feike Sijbesma heeft een probleem minder. Na een zoektocht van drie jaar heeft het biotechnologieconcern eindelijk een partner gevonden voor de moeizaam draaiende medicijnentak.

Twee weken geleden kregen de aandeelhouders bij de publicatie van de cijfers van het derde kwartaal – meer omzet, meer winst en meer werkgelegenheid – het bekende antwoord op de vraag wanneer de afdeling wordt verkocht: ‘pas als er een goede prijs is’. Achter de schermen werd toen gewerkt aan een deal met het Amerikaanse JLL Partners, een private-equitybedrijf die vooral investeert in middelgrote ondernemingen in de gezondheidssector.

De farmatak van DSM heeft – volgens het bedrijf en analisten – veel potentieel, maar dat komt er nu niet uit. Met een partner als JLL Partners hoopt het bedrijf de tak te kunnen laten groeien.

Beleggers reageerden gisteren positief op het nieuws. De koers van DSM doorbrak gisteren voor het eerst de grens van 60 euro, en liep daarna weer iets terug.

De farma-activiteiten van DSM worden samengevoegd met het beursgenoteerde Patheon, een medicijnontwikkelaar waarin JLL Partners al een belang van 55 procent heeft. Er is tegelijkertijd een bod uitgebracht op de resterende aandelen van Pantheon van 9,32 dollar per stuk. Dat impliceert een premie van ruim 60 procent op de laatste slotkoers. Het nieuw op te zetten bedrijf, voorlopig Newco geheten, heeft een beoogde jaaromzet van 2 miljard dollar met 8.300 medewerkers in 23 vestigingen. DSM krijgt een belang van 49 procent en JLL 51 procent.

JLL stort 489 miljoen dollar in de kas van de joint venture. DSM ontvangt nog 200 miljoen dollar, op termijn. Het bedrijf denkt dat de transactie in de eerste helft van volgend jaar is afgerond. De joint venture zou vanaf 2015 positief moeten bijdragen aan de winst per aandeel. Het concern verwacht dat de ingewikkelde deal komend jaar „neutraal” zal uitwerken op de winst per aandeel.

Met de verkoop heeft topman Feike Sijbesma een stap gezet in de strategie die hij bij zijn aantreden in maart 2007 heeft ingezet. De groei van DSM moet voornamelijk worden bereikt in de sectoren biotechnologie, hoogwaardige materialen en vitaminen.

De constructie van de afsplitsing is redelijk ongebruikelijk. Die kan een voorbeeld zijn voor andere Nederlandse multinationals met slecht renderende onderdelen, zoals Philips en verfbedrijf AkzoNobel. Bij gebrek aan kopers kan een samenwerking met kapitaalkrachtige private-equity ondernemingen een goed alternatief zijn. Ook andere bedrijven hebben zo hun lastige divisies.