Deze banketbakker drukte te vroeg op de knop en nu wil hij ‘zijn’ 5 miljoen

Banketbakker Arrold van den Hurk wilde niet drukken, maar deed dat wel tijdens Miljoenenjacht. Zijn ‘blunder’ zorgde ervoor dat hij 125.000 euro kreeg. In de koffer bleek vijf miljoen te zitten. Nu spant hij een juridische zaak aan om alsnog vijf miljoen te krijgen. Maakt hij kans?

Banketbakker Arrold van den Hurk wilde niet drukken, maar deed dat wel tijdens Miljoenenjacht. Zijn ‘blunder’ zorgde ervoor dat hij 125.000 euro kreeg. In de koffer bleek vijf miljoen te zitten. Nu spant hij een juridische zaak aan om alsnog vijf miljoen te krijgen. Maakt hij kans?

De Miljoenenjacht-uitzending

Op 3 november deed Van den Hurk mee aan het programma Miljoenenjacht van RTL 4. Toen hij voor de keuze stond om met 125.000 euro naar huis te gaan of om door te spelen, met de kans te eindigen met een lager of hoger bedrag, wilde hij doorspelen maar drukte ‘per ongeluk’ op de rode knop. Uiteindelijk besloot de notaris dat Van den Hurk niet mocht doorspelen en dus genoegen moest nemen met 125.000 euro, daardoor liep hij vijf miljoen euro mis.

‘Het lijkt niet helemaal te kloppen’

Een aantal dagen na de uitzending belde advocaat Peter Plasman Van den Hurk op met de tip juridisch advies te vragen over de zaak, zo vertelt Plasman aan Omroep Brabant:

“Ik heb hem opgebeld en gezegd: ik raad je aan juridisch advies in te winnen. Zoals ik het nu zie, lijkt het helemaal niet te kloppen wat er met je gebeurd is.”

De motivatie van Plasman om Van den Hurk te helpen wordt tijdens een geprek tussen Plasman en Twan Huys tijdens de Nieuwsuur-uitzending van gisteravond duidelijk:

“Ik vind dat mijn cliënt gewoon wordt belazerd. En ik doe het ook omdat ik een hekel heb aan het fenomeen Postcode Loterij.”

Nieuwsuurfragment over de zaak:

Kan Van den Hurk winnen?

De grote vraag is natuurlijk of het Van den Hurk samen met Plasman lukt om deze zaak te winnen. Daarbij draait het vooral om de vraag of de op rode knop drukken door de rechter wordt gezien als het aanvaarden van de overeenkomst of niet.

Chef media bij NRC Handelsblad, Mark Duursma, schrijft vandaag over de zaak in NRC:

Het lijkt simpel: Van der Hurk moet niet zeuren, hij sloeg op die knop. Wees een vent en ga lekker op safari van je 125.000 euro. Maar Plasman, die er maar meteen een website voor heeft geopend (rechtopmiljoenen.nl), heeft een kans. Een rechter zal kijken of er een geldige overeenkomst is tussen de twee partijen. Voorwaarde daarvoor is dat beide partijen de wil tot het sluiten van zo’n overeenkomst hebben geuit. In dit geval lopen bij de banketbakker wil en uiting van die wil (in de wet: de verklaring) uiteen.

Folkert Jensma, jurist en commentator bij NRC Handelsblad, voegt daar aan toe:

“Volgens mij is doorslaggevend de vraag of in het spelreglement is vastgelegd dat met het drukken op de rode knop het bod van de bank wordt geaccepteerd. Is dat zo, dan is er sprake van het juridisch samengaan van aanbod en acceptatie, waardoor wilsovereenstemming is ontstaan. Dan is de overeenkomst gesloten en gaat het eigendom van de koffer over van de speler naar de bank. Jammer, maar helaas, voor de speler. Dat is ook wat de notaris leek te zeggen, in de uitzending.

Als het feitelijk ´drukken op de knop´ echter niet in het reglement staat, dan is er ruimte voor interpretatie door de rechter. En dus onderhandelingsruimte voor de advocaat, namens de speler. Bedoelde de speler nu wel of niet de koffer over te dragen aan de bank? Hoe gedroeg hij zich op dat moment. Maakte hij meteen duidelijk dat hij zich vergiste? Dan heeft hij een betere kans om het eigendom van de koffer te claimen.

De rechter weegt dan wel het spelelement in deze ´markt´ mee. Had de speler moeten begrijpen, uit eerdere afleveringen, dat drukken op de knop altijd een bepaald gevolg heeft? Mogelijk is er jurisprudentie over andere contractsituaties waarin op vergelijkbare speelse of afwijkende wijze wordt ´geveild´.”