De nietigheid van het leven en het toeval

Zien Docu

Holland Doc: Wrong time wrong place

Nederland 2, 23.00-23.55u.

John Appels documentaire over de massamoord door Anders Breivik in Oslo en op Utøya, maar eigenlijk over de nietigheid van het leven en de rol van het toeval daarin. Appel reconstrueert de gebeurtenissen vanuit het perspectief van vijf mensen die op die 22ste juli 2011 op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren en door stom toeval de dans toch nog ontsprongen.

Zoals de twee maanden zwangere Oegandese Ritah, die op het moment van de aanslag toevallig op het toilet zat en Harald, die nog even naar kantoor ging en zo de macabere dans ontsprong.

Behalve met overlevenden spreekt Appel ook met nabestaanden van slachtoffers – zoals het Georgische echtpaar waarvan de man berust in hun noodlot, maar de vrouw uit alle macht een verklaring probeert te zoeken voor het ongelukkige toeval dat hun dochter het leven kostte.

Documentairemaker John Appel (Wognum, 1958) maakte eerder onder meer documentaires over de drankzuchtige Amsterdamse accordeonist Johnny Meijer (1993) en over gokkers en gokverslaving (The Player, 2009). Hij werd echt bekend met zijn documentaire over André Hazes, Zij gelooft in mij (1999).

Wrong Time Wrong Place was vorig jaar de openingsfilm van het IDFA.