De Groene Amsterdammer toont interesse in overname Opzij

Oud-hoofdredacteur Margriet van der Linden van Opzij. Foto ANP / Rick Nederstigt

De Groene Amsterdammer is geïnteresseerd in een eventuele overname van het blad Opzij, zo meldt de uitgever van De Groene vanochtend tegenover de Volkskrant. De Weekbladpers Groep zette de tijdschriften Opzij en J/M Ouders gisteren in de verkoop.

Het is de eerste geïnteresseerde partij die zich meldt sinds de twee bladen op de markt zijn. Uitgever Teun Gautier tegenover de ochtendkrant:

“Wij signaleren een nieuwe feministische onderstroom en denken dat er nog genoeg bestaansrecht is voor een blad als Opzij. De Groene Amsterdammer is er voor de bovengemiddeld nieuwsgierige lezer en daar past Opzij goed bij. Beide bladen worden vanuit eenzelfde maatschappelijke betrokkenheid gemaakt.”

Vandaag vindt volgens Gautier een tweede gesprek plaats tussen de twee partijen. Mogelijke overnamebedragen wil hij niet noemen.

De Groene geeft naast het eigen tijdschrift De Groene Amsterdammer literair tijdschrift De Gids uit. Daarnaast heeft het bedrijf een belang in De Correspondent, de online nieuwsorganisatie van Rob Wijnberg. Het bedrijf heeft geen winstoogmerk.

Twee bladen en 123 mensen aan de kant

Directeur Koen Clement van de Weekbladpers Groep maakte gisteren bekend dat het bedrijf een reorganisatie uitvoert waardoor 123 mensen hun baan verliezen. Bij WPG werken in totaal 720 mensen.

Daarnaast moeten de boekenuitgeverijen van het bedrijf, onder meer Querido en de Arbeiderspers, meer gaan samenwerken en gaan ze samen één pand betrekken in het centrum van Amsterdam.

    • Annemarie Coevert