De alomtegenwoordige ontaal

De zesdelige serie Unspeak van het Nederlandse kanaal Submarine gaat over verhullend taalgebruik. In de eerste aflevering wordt dat krachtig neergezet met Tony Blair die zichzelf een ‘changemaker’ noemde in plaats van een oorlogshitser, en Saddam wilde ‘verwijderen.’ Ook constructies als ‘Pro Life’ en ‘Friends of the Earth’ maken duidelijk wat de reeks wil aantonen.

De zesdelige serie Unspeak van het Nederlandse kanaal Submarine gaat over verhullend taalgebruik. In de eerste aflevering wordt dat krachtig neergezet met Tony Blair die zichzelf een ‘changemaker’ noemde in plaats van een oorlogshitser, en Saddam wilde ‘verwijderen.’ Ook constructies als ‘Pro Life’ en ‘Friends of the Earth’ maken duidelijk wat de reeks wil aantonen.

Daarna gaat het over de financiële crisis, het milieu, sociale media, presidentsverkiezingen en de farmacie. Het verhaal dat de commentaarstem vertelt wordt kracht bijgezet door geniaal geselecteerde en gemonteerde beelden uit speelfilms, nieuwsprogramma’s, commercials en ander archiefmateriaal. Op Submarinechannel.com staat een ‘interactieve versie‘ maar die voegt niet zoveel toe en de aanduiding kan worden beschouwd als unspeak.