Bankier meer bezig met coke dan geld

None

De voorzitter van de raad van bestuur van de Britse Co-operative Bank Group, Len Wardle, is gisteren opgestapt. Zijn ontslag komt nadat de bankdirecteur en daarmee een van Wardles ondergeschikten, dominee Paul Flowers, cocaïne kocht en bij zijn vorige baan ontslagen werd nadat er porno op zijn computer werd gevonden. Wardle nam Flowers aan.

De afgelopen dagen werd duidelijk hoe ernstig de crisis is bij de Co-op, die in 1872 werd opgericht en 4,7 miljoen klanten heeft. Onder Flowers’ leiding verloor de bank 700 miljoen pond (826 miljoen euro) en raakte bijna failliet. Het tekort is 1,5 miljard pond. De bank zal binnenkort worden overgenomen door hedgefondsen.

Bij een hoorzitting van de Lagerhuiscommissie voor Financiën bleek dat Flowers moeite had met economische begrippen, feiten en cijfers. Het bestuur van de Co-op bestaat uit twintig man, van wie vijftien geen bancaire ervaring hebben. De Britse toezichthouder uitte daarover vorig jaar al zorgen.

De Co-op is geen traditionele coöperatieve bank die in handen is van de leden. Moederbedrijf Co-operative Group wel, en die bezit naast de bank ook supermarkten, apotheken, crematoria en verzekeringsmaatschappij Britannia.