Blote Britt geen inbreuk auteursrecht

Opiniesite GeenStijl heeft niet het auteursrecht geschonden door een link te plaatsen naar blootfoto’s van realityster Britt Dekker. Dat stelde gisteren het Gerechtshof van Amsterdam vast. Op internet verwijzen naar een andere website is volgens het hof geen openbaarmaking aan het publiek en valt dus niet onder het auteursrecht.

Daarmee vernietigt het hof een eerdere veroordeling van GeenStijl. Die plaatste op 27 oktober 2011 een hyperlink naar uitgelekte Playboyfoto’s van Dekker. Uitgever Sanoma, Playboy en Dekker spanden in december 2011 samen een rechtszaak aan tegen de site.

Het hof veroordeelde GeenStijl wel tot het betalen van een schadevergoeding. Door te linken naar een onrechtmatig openbaar gemaakt werk heeft de site weliswaar niet zelf het auteursrecht geschonden, maar wel onrechtmatig gehandeld.

GeenStijl plaatste ook een foto- uitsnede van Dekkers kruis in een hardroze badpak. Dat is wél een schending van het auteursrecht. Dat hiermee ook het portretrecht zou zijn geschonden, ging het hof te ver: „De afbeelding van een ander lichaamsdeel dan het gelaat van betrokkene is in het onderhavige geval geen portret.” (NRC)