‘Bijna de helft van Nederlandse zwangere vrouwen drinkt’

Foto ANP/ Ilvy Njiokoktjien

Nog altijd drinkt bijna de helft van de Nederlandse vrouwen alcohol tijdens de zwangerschap. De tien grootste verslavingsinstellingen doen daarom een oproep tot een grote campagne van de overheid om dit te bestrijden, zo schrijft het AD vanochtend.

De cijfers zijn gebaseerd op recent West-Europees onderzoek maar drankgebruik voor en tijdens de zwangerschap, aldus AD. Vrouwen zijn zich volgens de instellingen onvoldoende bewust van de gezondheidsschade aan de foetus. Die kan uiteenlopen van concentratiestoornissen, verminderde groei en een slecht gebit op latere leeftijd.

‘Een derde van vrouwen die blijven drinken is hoog opgeleid’

Opvallend is de rol die het opleidingsniveau van vrouwen lijkt te spelen: van de aanstaande moeders die blijven drinken is 33 procent hoger opgeleid, terwijl slechts zeven procent lager is opgeleid.

De hoger opgeleide vrouwen zijn een risicogroep, zegt directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in de krant. “Zeker vrouwen die lid zijn geweest van een studentenvereniging.” Voor hen zou drinken vanzelfsprekend zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid wijst er in de krant op dat het Trimbos Instituut al informatie aan zwangeren geeft over alcoholgebruik. Het ministerie wil daarom niet aan een grote campagne. De verslavingsinstellingen vinden dat volgens de krant onbegrijpelijk.