Bezuinigen? De rekening doorschuiven is makkelijker

Illustratie Roel Venderbosch

Het hakt erin, vijf jaar crisis. Om de staatsfinanciën weer enigszins op orde te krijgen, verlaagt de overheid de uitgaven en verhoogt de lasten. En dat betekent dat de koopkracht onder druk staat – van iedereen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan we er allemaal al sinds 2009 op achteruit. Die realiteit komt voor de een harder aan dan voor de ander, al was het maar omdat mensen nooit echt te vangen zijn in dit soort statistieken. Maar het maakt de conclusie niet anders: Nederlanders hebben minder te besteden. En dat vangen we op door minder uit te geven. Maar wat als je daar niet uitkomt? Gewoon omdat het geld op is of omdat je niet weet hoe dat moet, minder uitgeven? Want wat voor de overheid geldt, geldt ook voor ons. Het is makkelijker om de rekening door te schuiven naar een ander.

Jan Meeus, chef EconomieIllustraties Roel Venderbosch

    • Jan Meeus
    • Chef economie