Bejaard bloot is nog steeds taboe

Op documentairefestival IDFA in Amsterdam draait vrijdagavond de film 69: liefde seks senior van Menna Laura Meijer (1964), over het beleven van seks op latere leeftijd.

Happy Hans (85), gekleed in een rood gilet met pianodessin en met een alarmknop voor medische noodgevallen om zijn nek, struint over de datingsite Silver Daddies. Hij bekijkt het profiel van ene ‘Pepito’, die een beeld van zijn billen als profielfoto koos. Jeanne (84) verkeert in dubio over welke kleur vibrator ze zal aanschaffen en fantaseert nog altijd over een jonge Frank Sinatra. Addy en Gerard (72) deelden in de jaren zestig als gevolg van partnerruil één nacht. Ze begonnen veertig jaar later, toen hun beide partners waren overleden, alsnog een relatie. Nog altijd is bij hen sprake van ‘full blown seksualiteit’ („Joepie!”). In de documentaire 69 van Menna Laura Meijer op het IDFA, dat vandaag in Amsterdam begint, is te zien dat senioren een actief seksleven kunnen hebben.

Seks en ouderen. Waarom koos u na films over kinderen en over de muzikant Kyteman juist dit onderwerp?

„Een paar jaar geleden maakte ik de serie Sexy over tieners en seks. Daar wilde ik een vervolg op maken met senioren. Tevoren kon ik me er weinig bij voorstellen. Ik dacht dat seks langzaam wegslijt en plaatsmaakt voor heavy petting: aaien, strelen. Er zijn maar weinig documentaires over het seks en senioren gemaakt.”

Was het moeilijk om 69-plussers te vinden die zo open over hun seksleven wilden vertellen?

„Nee, dat was geen probleem. Vrouwen zijn opener dan mannen, maar er waren velen bereid om over hun liefdes- en seksleven te vertellen.”

Heeft u ook familie en vrienden bevraagd?

„Nee, niet mijn ouders , dat is te dichtbij. Ik heb geen idee hoe hun seksleven eruitziet en ik zou er ook nooit naar vragen, net als dat ik mijn eigen seksleven niet met mijn kinderen bespreek. Het is mijn baan om mensen op een bepaalde manier te interviewen, maar met mijn vrienden heb ik het gewoon over politiek, boeken en eten. Eddie Murphy is vast ook niet elke dag grappig tegen zijn vrouw.”

De film bevat een expliciete scène: Hans bevredigt zijn vriend Xander oraal. Waarom was die scène nodig om uw verhaal te vertellen?

„Toen ik aan de film begon wist ik niet dat er zo’n scène in zou komen. Maar ik wilde er wel heel graag bloot in. Dat kon tijdens het douchen of slapen zijn, maar omdat Xander niet met zijn gezicht in beeld wilde, is het tijdens een gesprek op vrijen uitgekomen. Juist omdat zoiets normaal nooit in een documentaire te zien is – het zijn twee mannen, waarvan één ook nog heel oud – vond ik het interessant. Men vindt het ongepast, terwijl je in films vaak beelden ziet die veel verder gaan dan dit. Er is geen taboe op bloot, maar wel op ouder bloot of documentair bloot. Misschien laat het wel zien hoe preuts we eigenlijk zijn, ondanks dat we omringd denken te zijn met seksuele vrijheden.”

Welk doel had u voor ogen tijdens het filmen?

„Ik had geen specifieke missie, maar ik vind het wel heel belangrijk dat mensen zelf kunnen beslissen over hun lichaam. Er wordt veel gepraat over zelfbeschikking in relatie tot de dood, maar seksualiteit – het gegeven dat je zelf moet kunnen beslissen met wie, wanneer, hoe en op welke leeftijd je het doet – hoort ook bij de autonomie van het lichaam. Een oude man die in een verzorgingstehuis woont en die toch ook nog graag een vriendin zou willen, is geen gekke geile opa. Dat soort gevoelens zijn oprecht, en het is belangrijk dat we daarvoor openstaan.”

69: liefde seks senior is tijdens IDFA te zien vanaf 22/11. Vanaf 12/12 draait hij in de bioscoop.

    • Lisa Bouyeure