Ayatollah Khamenei: Iran doet geen afstand van nucleaire rechten

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft gezegd dat “Iran geen afstand doet van zijn nucleaire rechten”. Dat meldt persbureau Reuters vanochtend. Ook zei Khamenei dat hij zich niet inmengt in de gesprekken over het nucleaire programma, maar wel grenzen heeft aangegeven voor de onderhandelingen.

De Opperste leider Ali Khamenei tijdens de verkiezingen van vorig jaar maart.
De Opperste leider Ali Khamenei tijdens de verkiezingen van vorig jaar maart. Foto Reuters

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft gezegd dat Iran geen afstand doet van zijn nucleaire rechten. Dat meldt persbureau Reuters vanochtend.

Update 13:25 - Reactie Frankrijk op uitspraken Khamenei

Een woordvoerder van de Franse regering zegt in een reactie dat hij de uitspraken van Khamenei “onacceptabel” vindt en benadrukt dat de situatie ingewikkeld ligt, schrijft persbureau Reuters.

Iran onderhandelt al enige tijd met de zes grootmachten over het nucleaire programma van Iran. Begin november werd na drie dagen onderhandelen duidelijk dat er niet snel een akkoord op tafel zou komen. De gesprekken op hoog niveau liggen sindsdien weer stil.

Khamenei zegt dat hij zich niet mengt in de gesprekken over het nucleaire programma, maar wel grenzen heeft aangegeven voor de onderhandelingen. Ook stelde de ayatollah dat de Franse vertegenwoordigers tijdens de onderhandelingen zich niet alleen “onderworpen aan de Amerikanen”, maar ook “bogen” voor het “Israëlische regime”. Daarnaast waarschuwde de Iraanse leider dat hij ieder die zich agressief opstelt tegenover Iran een “klap in het gezicht zal geven”, zonder daarbij een specifiek land te noemen.

Grootmachten onderhandelen met Iran over nucleair programma

De Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China, Iran en Duitsland waren sinds 7 november bijeen in Genève om een overeenkomst te sluiten om het conflict over het nucleaire programma van Iran op te lossen. Op 9 november werden de gesprekken afgebroken.

De zes wereldmachten willen dat de mate van verrijking in Iran wordt teruggebracht zodat het uranium niet snel voor kernwapens kan worden gebruikt. Iran heeft steevast ontkend dit te willen, en stelt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van energie.

    • Nando Kasteleijn