Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Albuquerque verwerpt verbod op late abortus

Artsen in Albuquerque mogen abortussen na 20 weken blijven uitvoeren. De inwoners van die stad in de Amerikaanse staat New Mexico stemden gisteren bij een referendum met 55 procent tegen een verbod hierop. In de stad is één kliniek die abortus tot die termijn uitvoert.

Albuquerque was afgelopen weken frontlinie in de cultuuroorlog om abortus, voor- en tegenstanders voerden fel campagne. Het was de eerste keer dat een stad zich erover uitsprak, abortuswetgeving speelt zich meestal op staats- en landelijk niveau af.

De pro-life beweging, die in de VS probeert het recht op abortus te beperken, hoopte met het referendum een precedent te scheppen. Dit streven wordt ondanks de nederlaag niet opgegeven. „Het is een briljante strategie en we gaan proberen hem in andere steden en staten toe te passen”, aldus een woordvoerder van Priests for Life tegen The New York Times .

In Texas boekten tegenstanders van abortus gisteren een zege. Het Hooggerechtshof in Washington verwierp een verzoek van Texaanse abortusartsen door te mogen gaan met hun werk zolang de grondwettelijkheid van een nieuwe, omstreden abortusrestrictie nog juridisch wordt onderzocht.

Deze wet, die voorschrijft dat abortusartsen verbonden moeten zijn aan een ziekenhuis dichtbij hun praktijk, trad op 1 oktober in voorlopige werking. Zo heeft volgens artsen en voorstanders van abortus eenderde van de 36 klinieken in Texas moeten sluiten.