Activisten op borgtocht vrij

Een Russische rechter heeft bepaald dat Greenpeace-activisten op borgtocht vrijkomen. Ook Faiza Oulahsen uit Nederland komt vrij. Via mollen zou zijn geprobeerd informatie aan de arrestanten te ontfutselen.

De Nederlandse Greenpeace-activist Faiza Oulahsen is een van de arrestanten die in opdracht van de rechtbank in Sint-Petersburg op borgtocht moeten worden vrijgelaten. De foto onder is van een eerdere zitting in Moermansk. Foto’s NOS/EPA

De Nederlandse Greenpeace-activist Faiza Oulahsen moet op borgtocht worden vrijgelaten. Dat heeft een rechtbank in Sint-Petersburg vanmorgen bepaald.

Oulahsen reageerde opgelucht op de uitspraak en zei in een reactie tegen Greenpeace Rusland dat ze zo snel mogelijk haar familie wil spreken en „heel lekker” gaat eten omdat ze dat tijden niet heeft gedaan. Haar zou meerdere malen beloofd zijn dat ze met haar familie mocht bellen, zonder dat het ervan kwam. Ze gaf verder aan dat ze „absoluut” geen spijt heeft dat ze aan boord van de Arctic Sunrise is gegaan. „Ik zou het zo weer doen.”

Oulahsen maakt deel uit van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat op 19 september werd geënterd door de Russische kustwacht. De afgelopen dagen kregen ook andere opvarenden van de rechter te horen dat ze op borgtocht vrijkomen. Alleen een Australische activist kreeg maandag nog tot drie maanden extra voorarrest opgelegd.

De rechtbank vroeg Oulahsen of ze bereid is tijdens het onderzoek in een hotel in Sint-Petersburg te wonen. Hierop antwoordde ze bevestigend. De zaak van Mannes Ubels, de andere Nederlander, zou vanmiddag dienen.

In een korte videoboodschap die Greenpeace kort voor de uitspraak in de zittingszaal opnam bedankt Oulahsen van achter de tralies iedereen die oproept tot de vrijlating van de opvarenden voor de steun. „Jullie geven ons hoop, jullie geven ons kracht.”

Volgens Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International, wordt de zaak niet alleen in de rechtszaal uitgevochten. In een interview met deze krant zegt hij: „Een belangrijk deel van deze zaak is politiek. Wij moeten juridisch gezien alles hebben aangedragen voor als de politieke wind draait.”

Teulings zegt dat er kort na de arrestatie van de Greenpeace-activisten pogingen zijn gedaan de rechtsgang te beïnvloeden. De activisten zijn volgens hem in hun cellen benaderd door Russische ‘welzijnswerkers’ die informatie probeerden te vergaren over hun rol bij de bezetting van het boorplatform Prirazlomnaja. „Er zijn pogingen gedaan om mollen te gebruiken. Er werd naar informatie gevist. Onze gedetineerden hadden dat in de gaten. Het was erg doorzichtig.” Door wie de mollen zijn ingezet wil Teulings niet vertellen. „Maar dat kun je op je vingers natellen.”

Na de arrestaties stelde Greenpeace een team van dertig Russische advocaten samen, aangevuld met twee ervaren Russische mensenrechtenjuristen. Dat nu activisten vrijkomen is een succes voor het juridische team van Greenpeace. Teulings: „Maar de voorwaarden waaronder men vrijkomt, onder huisarrest of anderszins, zijn nog niet bekend. Vrij zijn ze allerminst.”

Geen van de activisten die op borgtocht vrijkomen is al daadwerkelijk uit het huis van bewaring vrijgelaten. Volgens Greenpeace zijn de borgsommen – 2 miljoen roebel per persoon (circa 45.000 euro) – voorhanden. Onduidelijk is op welke bankrekening het geld moet worden gestort. De Russische federale recherche die de aanklachten heeft voorbereid, weigert de borgsommen tot nu toe in ontvangst te nemen. Ook de officiële beschikkingen voor de vrijlating waren vanmorgen nog niet beschikbaar.

Teulings zegt dat Greenpeace beducht is voor het risico van infiltranten en streng heeft geselecteerd bij de aanstelling van Russische advocaten. „We hebben redelijke zekerheid dat we koosjere advocaten hebben.”

Vrijdag doet het Zeerechttribunaal in Hamburg uitspraak in de zaak die Nederland tegen Rusland heeft aangespannen om de dertig opvarenden definitief vrij te krijgen.

    • Enzo van Steenbergen
    • Danielle Pinedo