3D-beeld om aan te raken

Van een 3D-televisie of 3D-bioscoop zijn de meeste kijkers niet snel onder de indruk. Het blijft nep, die derde dimensie. Maar het wordt anders als je 3D-beelden echt kunt aanraken. De Tangible Media Group van het MIT in Cambridge presenteerde deze week de inForm, een projectiemethode die 3D-beelden weergeeft in een fysieke vorm.

Het beeldsignaal wordt niet vertaald in pixels, maar in ‘atomen’, in dit geval een tafel met een stapel plastic vierkantjes die omhoog en omlaag gaan. Het doet denken aan de spijkertjeskunst van Ward Fleming, die een afdruk van elke vorm onthouden. De Tangible Media Group legde ook de grondslag voor gebaarherkenning zoals bij Microsofts spelcontroller, de Kinect. Het prototype van de inFORM is gebouwd door Daniel Leithinger en Sean Follmer.

Bekijk de video op nrc.nl/tech