Schietende burgerwacht zit weer vast

De man die in juli in een geruchtmakende zaak werd vrijgesproken van moord op de zwarte tiener Trayvon Martin, is gearresteerd omdat hij zijn vriendin met een geweer zou hebben bedreigd. George Zimmerman wordt vastgehouden op beschuldiging van mishandeling en bedreiging. Hij ontkent. Sinds zijn vrijspraak kwam hij eerder al in aanraking met de politie, bij ruzie met zijn ex-vrouw en verkeersovertredingen.

Zimmerman werd in de VS berucht nadat hij in februari 2012 bij zijn huis in de stad Sanford in Florida de 17-jarige Martin had doodgeschoten. Deze had snoep en een fles ijsthee gekocht en liep op weg naar huis door een beveiligde buurt, een ‘gated community’, waar Zimmerman dienst had als burgerwacht. Hij werd pas na 44 dagen aangeklaagd. Zimmerman beriep zich op ‘stand your ground’, de regel dat een burgerwacht mag schieten als hij zich bedreigd voelt. Na het proces zwakte Florida de bevoegdheden van burgerwachten af.

De dood van Trayvon Martin werd een nationale zaak, een symbool voor de raciale en justitiële achterstandspositie van Afro-Amerikanen in de VS. Na de vrijspraak van Zimmerman gingen in meer dan honderd Amerikaanse steden mensen de straat op om hun woede te laten blijken. „Ik had Trayvon Martin kunnen zijn, 35 jaar geleden”, zei president Obama er indertijd over. (AP)