Opnieuw opvarenden Arctic Sunrise op borgtocht vrij

De Poolse Greenpeace-activist Tomasz Dziemianczuk, die vandaag op borgtocht vrijkwam, blijft ook vanuit de cel strijden voor het gebied bij de noordpool.
De Poolse Greenpeace-activist Tomasz Dziemianczuk, die vandaag op borgtocht vrijkwam, blijft ook vanuit de cel strijden voor het gebied bij de noordpool. Foto AFP / Greenpeace / Dmitri Sharomov

Een Russische rechtbank heeft vandaag zeven opvarenden van Greenpeace-schip Arctic Sunrise op borgtocht vrijgelaten. Het gaat om een Braziliaanse, een Nieuw-Zeelander, een Argentijn, een Pool, een Italiaan, een Argentijnse en een Canadees, meldt persbureau AFP.

Eerder kwamen al drie Russische bemanningsleden vrij in afwachting van hun proces. Morgen horen de twee Nederlandse Greenpeace-activisten, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, waarschijnlijk of zij in bewaring blijven. Een Australische activist blijft in voorarrest, bepaalde de rechtbank in Sint-Petersburg gisteren.

Verdacht van vandalisme en piraterij

De dertig activisten worden beschuldigd van piraterij en vandalisme. Ze werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De Russische Onderzoekscommissie wilde dat het voorarrest van alle bemanningsleden zou worden verlengd.

De Arctic Sunrise voer toen het schip werd geënterd onder Nederlandse vlag. Nederland zou te weinig tijd hebben gehad om in te grijpen en de protestacties van de ijsbreker te voorkomen, zo bleek eerder deze maand. Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal.