Wie veel melk dronk breekt snel een heup

Melk is niet zo gezond als lang is gedacht: melk drinken beschermt niet tegen latere botbreuken.

Mannen die als puber wel vier bekers melk per dag dronken, breken als bejaarde vaker een heup dan mannen die weinig zuivel kregen. Voor vrouwen maakt het niet uit hoeveel melk ze in hun jonge jaren dronken. Die domper op het idee dat melk goed is voor een lange botgezondheid rolt uit onderzoek onder bijna 100.000 Amerikaanse vrouwelijke verpleegkundigen en ongeveer 50.000 mannelijke verpleegkundigen en artsen. Het onderzoek is gisteren online gepubliceerd door het tijdschrift JAMA Pediatrics. Het komt uit de groep van Harvard-epidemioloog Walter Willett.

Willett is een bekend bestrijder van het dogma dat veel melk gezond is. Hij vindt één of twee porties zuivel per dag wel genoeg. Dat is minder dan het Nederlandse Voedingscentrum adviseert. Puberende meiden en jongens zouden drie flinke bekers melk (totaal 600 milliliter) moeten drinken. Daarna mag het wat minder zijn, maar boven de 70 is de aanbevolen hoeveelheid weer 650 milliliter.

Het bestaande idee is dat jongeren met een goede botkwaliteit als bejaarde minder snel een heupfractuur oplopen. Na een heupfractuur, vaak door een onschuldig lijkende val, is de kans om te overlijden flink verhoogd.

De botdichtheid en botkwaliteit is het hoogst aan het begin van het volwassen leven. Iedereen moet proberen, is de heersende opvatting, die piek in botdichtheid zo hoog mogelijk te maken, om daar nog lang op te kunnen interen. En zuivel levert de calcium voor de botgroei.

Willett tast die zekerheid aan met epidemiologische feiten. En met een poging tot verklaring: veel zuivel bevordert ook de lengtegroei, zegt hij. En iedere centimeter erbij verhoogt de kans op een heupfractuur met vijf procent. De piekbotdichtheid op jonge leeftijd is misschien minder belangrijk dan het onderhoud tijdens het leven, door bewegen en goede voeding.

Willett krijgt de wind van voren in een begeleidend commentaar in het tijdschrift. Maar dat komt dan weer van een mevrouw die subsidies heeft gehad van het onderzoekinstituut van zuivelgigant Nestlé.