Wie hardloopt kan werken

Marathonlopen en arbeidsongeschiktheid gaan slecht samen. Zeker als je bent afgekeurd omdat je moeite hebt met het lopen van bochten en het strikken van je veters.

Een Groningse magazijnmedewerker van een technisch installatiebedrijf is sinds maart 2012 arbeidsongeschikt. De bedrijfsarts constateert problemen met het werken in tocht, het buigen, strekken en draaien van zijn armen en bovenlichaam, traplopen, knielen, hurken en het lopen van bochten. De man komt in een re-integratietraject terecht om passend werk te vinden bij een andere werkgever.

Vlak nadat hij deze zomer een baan als postbode heeft afgewezen omdat dit te belastend zou zijn, komt het installatiebedrijf erachter dat de man fervent hardloper is. Hij heeft sinds zijn ziekmelding zes halve marathons en twee hele marathons gelopen. Ook is hij tijdens zijn ziekteverlof gefilmd, terwijl hij handig op een steiger klom om de dakgoten van zijn huis te vervangen.

De man wordt op staande voet ontslagen. Door zijn klus- en hardloopactiviteiten niet te melden, heeft hij zijn re-integratieverplichtingen geschonden. Maar volgens de man is beweging juist heilzaam voor lichaam en geest en heeft hij zijn re-integratie hiermee niet belemmerd.

De Groningse kantonrechter oordeelt dat het schenden van deze verplichtingen, in combinatie met bijzondere omstandigheden, ontslag op staande voet kan rechtvaardigen. Dat iemand wel in een jaar twee marathons kan lopen, maar fysiek niet in staat is om te werken, vindt de rechter tegenstrijdig. In ieder geval had de man deze activiteiten moeten melden, zodat de bedrijfsarts zijn inzetbaarheid beter had kunnen inschatten. Hij is terecht op staande voet ontslagen.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl