‘Werving politievrijwilligers grotendeels stopgezet’

Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond NPB, was "bijzonder onaangenaam verrast" over de plannen van Opstelten om vrijwilligers bij de politie te werven. Foto ANP / Robert Vos

De werving van politievrijwilligers wordt voor onbepaalde tijd grotendeels stopgezet. Dat is bij een overleg tussen de politiebonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten afgesproken omdat betaalde agenten vrezen dat hun baan tijdens de lopende grote reorganisatie door een vrijwilliger wordt ingenomen, schrijft Metro.

Momenteel zijn er ongeveer drieduizend politievrijwilligers. Opstelten wil dat aantal verhogen naar vijfduizend. De Nederlandse Politiebond sprak Opstelten daar vorige week op aan, waarna een overleg werd belegd. “We waren bijzonder onaangenaam verrast”, stelt voorzitter van de bond Han Busker. Hij wijst erop dat de politie begin dit jaar aankondigde dat de banen van ruim vijftienhonderd ondersteunende medewerkers verdwijnen.

“Vervolgens begint diezelfde werkgever eind 2013 actief vrijwilligers te werven om een deel van het beschikbare andere werk te komen doen.”

De twee partijen lijken het volgens de krant nog steeds niet helemaal eens te zijn over de uitkomst van het overleg. De bonden stellen dat de werving compleet is stilgelegd, maar de korpsleiding van de Nationale Politie vindt dat voor bepaalde functies nog wel kan worden geworven.

Al jaren overleg over vrijwilligers

De bonden en de politie overleggen volgens Busker al jaren over de manier waarop vrijwilligers kunnen worden ingezet zonder dat gewone banen verdwijnen. In juni werd afgesproken dat de korpsleiding geen vacatures meer zou openstellen voor vrijwilligers voordat er een antwoord was op de vraag wanneer sprake was van verdringing van betaald werk, zegt Busker in de krant:

“Onlangs begon het korps echter toch weer actief vrijwilligers te werven op internet.”

De onvrede onder politiemensen is volgens hem groot.

“We hebben niets tegen vrijwilligers, maar we zitten in een grote reorganisatie van de Nationale Politie. Veel agenten weten helemaal niet waar ze aan toe zijn en zien ineens wervingscampagnes voor vrijwilligers op hun banen.”

    • Anouk van Kampen