Welke gevolgen heeft de reorganisatie bij Weekbladpers Groep voor de boekenwereld?

De reorganisatie bij Weekbladpers Groep (WPG) heeft gevolgen voor uitgevers als A.W. Bruna| De Arbeiderspers en Singel 262. Zij moeten verhuizen. Kleinere uitgevers en literaire reeksen zijn of worden stopgezet.

Vijf boeken heeft uitgeefconcern WPG deze week in de top tien van meest verkochte boeken in Nederland. Waaronder de nummer één: de biografie van voetballer Fernando Ricksen. Dat succes is relatief, schrijven NRC-redacteuren Arjen Fortuin en Janna Laeven vandaag in NRC Handelsblad, want de hele boekenmarkt daalt: vorige week werden 13,7 procent minder boeken verkocht dan in dezelfde week een jaar geleden

Verhuizen naar ‘representatief en inspirerend’ Amsterdams pand

Om kosten te besparen zullen er maatregelen getroffen moeten worden. Zoals een verhuizing: De Arbeiderspers|A.W. Bruna (nu gevestigd in Utrecht) én het in Amsterdam gevestigde Singel Uitgevers (Querido, Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar en Leopold) worden met de tijdschriftenuitgeverij Weekbladpers Media (inclusief Happinez) en het hoofdkantoor in een ‘representatief en inspirerend’ Amsterdams pand ondergebracht. De verhuizing moet halverwege volgend jaar zijn beslag krijgen. Of de reorganisatie bij WPG nog meer andere uitgevers treft, zoals De Bezige Bij, is nog niet duidelijk.

Het grootste probleem bij Weekbladpers Groep ligt bij de algemene boeken. Daar haalt WPG 55 procent van de omzet (28 procent bij de tijdschriften, de rest bij educatieve uitgaven). De omzet daalde vorig jaar met 9,4 procent naar 125 miljoen euro. Grote bestsellers die de teruggang in de breedte kunnen compenseren, ontbreken:

“De voornaamste bestsellers zijn de voetbalboeken van uitgeverij Voetbal International, zoals Gijp van Michiel van Egmond, maar door de vele financiële belanghebbenden (zoals de auteur én het onderwerp) leveren die niet altijd evenveel op als reguliere titels.”

Slechtlopende uitgeverijen en literaire reeksen stoppen

Ook de fusie tussen het commerciële A.W. Bruna en literaire De Arbeiderspers (juli 2011) heeft weinig opgeleverd:

“Niet de verkopen van De Arbeiderspers stegen, maar de publiekstitels van Bruna verdwenen het afgelopen jaar uit de bestsellerlijsten: een opvolger van grootverkoper Stieg Larsson werd niet gevonden. De twee uitgevers van het bedrijf, Joop Boezeman en Lex Jansen, vertrokken deze maand al.”

Bij Singel 262 en De Bezige Bij stoppen slechtlopende uitgeverijen en literaire reeksen:

“Bij Singel 262 (onder meer Querido) werd stilzwijgend ingekrompen, in personeel en in titels. Matig verkopende reeksen als de klassiekers van Athenaeum werden stopgezet. Uitgevers die vertrokken werden intern opgevolgd, waardoor het totale personeelbestand inkromp. En ook De Bezige Bij bezuinigde: de door de vorige uitgever Robbert Ammerlaan gekoesterde kunstboekenuitgeverijen Lido en Ludion sneuvelden al. De Bezige Bij verkoopt veel boeken, maar geeft ook veel geld uit, zoals aan de rechten voor Het puttertje van Donna Tartt.”