Gulle Trijntje schat sociale media verkeerd in: geen twee ton voor 555

Zangeres Trijntje Oosterhuis was gisteren de tweede Bekende Nederlander in korte tijd die sociale media rondom giften aan Giro 555 verkeerd inschatte. Ze riep in het kader van de nationale hulpactie voor de Filippijnen op om haar berichten te ‘liken’: 1 euro voor iedere like. Maar dat gaat niet lukken, zegt ze nu.

Zangeres Trijntje Oosterhuis.
Zangeres Trijntje Oosterhuis. Foto ANP Kippa / Levin den Boer

Zangeres Trijntje Oosterhuis was gisteravond de tweede Bekende Nederlander in korte tijd die sociale media rondom giften aan Giro 555 verkeerd inschatte. Ze riep in het kader van de nationale hulpactie voor de Filippijnen op om haar berichten te ‘liken’: 1 euro voor iedere like.

Maar dat gaat niet lukken, schrijft ze nu. Haar bericht op Facebook verborg ze gisteren aan het eind van de avond al toen bleek dat ze wel heel veel likes kreeg, maar het is hier nog zichtbaar:

Bij schrijven van dit bericht hadden ruim 250.000 personen haar post al geliket. Op de pagina van Oosterhuis stond alleen nog te lezen dat ze de opbrengst van haar opgeruimde kledingkast naar Giro 555 stuurt.

Op haar pagina bij sociaal netwerk solutd.com staat de oorspronkelijke post nog wel. Die is zelfs door 40.000 mensen geliket. Een dure grap dus. Want ondertussen kon Oosterhuis haar huizen waarschijnlijk wel te koop zetten om nog aan dat geld te komen.

And… it’s gone

De verkeerde inschatting van Oosterhuis, die waarschijnlijk niet had verwacht dat het zo uit de hand zou lopen, zorgde voor hilariteit op Twitter (en Facebook):

Twitter avatar robbertebbers Robbert Ebbers post van Trijntje Oosterhuis over het doneren van 1 euro per like na +200.000 likes http://t.co/ZWn9sxvksr
Twitter avatar JOR_ID Jordi v/d Bovenkamp Vanavond organiseert RTL4 een inzamelingsactie voor #Trijntje.
Twitter avatar Pritt Pritt Filipino’s dolblij met eerste zending likes van Trijntje Oosterhuis. http://t.co/RWnKVJ8Pky

‘Iedereen zal begrijpen dat ik helaas geen 2 ton kan storten’

En wat zegt Oosterhuis er zelf over? Die plaatste geen updates meer op diezelfde sociale media, reageerde nog niet op een sms van NRC en ook haar management was niet bereikbaar voor commentaar. Tot twintig minuten geleden, toen ze aangaf dat die twee ton (of zes, afhankelijk van hoeveel je telt) toch niet gaat lukken:

Vorige week werd Simon nog afgestraft door sociale media

Simon Keizer, van Nick & Simon, werd vorige week nog ‘afgestraft’ door een deel van zijn fans toen hij mensen opriep geld te storten op giro 555 voor de slachtoffers van de tyfoon in de Filipijnen:

Net zo’n liefdevol gebaar als dat van Trijntje, maar Simon kreeg een stroom berichten van mensen die het verzoek niet konden waarderen. Zoals:

“Als we hier in nederland crisis hebben krijgen we ook geen steun van de Filipijnen… Zie het nut er niet van ik ga niet werken voor onbekende mensen de wereld is hard net zoals ik”

Even later plaatste ook Keizer een emotionele reactie op alle verwijten: