Weer een grote uitgever die in de problemen zit – deze keer WPG

Wat gaat er vandaag gebeuren bij uitgeverij Weekblad Pers?

Weekblad Pers Groep (WPG) doet de laatste jaren onvoldoende wat ze wil: boeken en tijdschriften verkopen. En dus moet het bedrijf reorganiseren. Vandaag maakt WPG bekend hoe ze dat gaat doen. Dat het slecht nieuws betekent voor de werknemers, is wel zeker. Volgens vakbond FNV gaat WPG 15 procent van de ruim 700 banen schrappen. De financiële problemen zijn groot: de winst liep terug van 11 miljoen euro in 2010 naar nog geen miljoen in 2012, met als gevolg dat WPG zijn langlopende schuld van 14,5 miljoen euro niet meer kan afbetalen zoals afgesproken met de Rabobank.

Wie en wat valt onder WPG?

WPG is een van de grootste boeken- en bladenuitgevers van Nederland. Roemruchte uitgevers als De Bezige Bij, De Arbeiderspers, Querido – allemaal zijn ze onderdeel van WPG. Denk aan de boeken van Tommy Wieringa, Harry Mulisch, Arnon Grunberg. En van Remco Campert, Thomas Mann, Donna Tartt. Ook het lijstje tijdschriften dat onder WPG valt is klinkend: Happinez, Vrij Nederland, Opzij, Voetbal International, Psychologie Magazine.

Liggen de problemen bij de boeken of bij de tijdschriften?

Bij beide, maar vooral bij de boeken. 55 procent van WPG’s omzet komt er vandaan, tegenover 28 procent uit tijdschriften en 17 procent uit educatieve uitgaven. De omzet uit de boekverkoop daalde vorig jaar met 9,4 procent. Met de hele boekenmarkt gaat het slecht: dit jaar krimpt die opnieuw met zo’n 6 procent. En dan was er nog de mislukte fusie het commerciële A.W. Bruna en De Arbeiderspers: de publiekstitels van Bruna verdwenen het afgelopen jaar uit de bestsellerlijsten. Ondertussen gaat het niet veel beter met de tijdschriftendivisie: de omzet daalde met 4 procent mede door dalende advertentie-inkomsten.

Zijn er nog bladen en boeken waarmee het wél goed gaat?

Bij de bladen houdt alleen Happinez de oplage enigszins stabiel – zo rond de 180.000. Het tijdschrift over ‘mindstyle, zingeving en verdieping’ begint zelfs edities in het buitenland. Bij de boeken verschillen de resultaten erg per uitgeverij. De Bezige Bij, dat werk van bekende schrijvers als Peter Buwalda en Jan Siebelink uitgeeft, verdient nog voldoende. De boekentak van Voetbal International groeit zelfs flink dankzij successen als Gijp en Geen Genade.

Ken ik dit niet ergens van?

Laatst was Sanoma in het nieuws. Ook bij die uitgeverij holt de tijdschriftenverkoop achteruit. Eind vorige maand zette Sanoma 32 tijdschriften in de etalage. Ze moeten de deur uit of samengaan. Lukt dat niet, dan verdwijnen bladen als Nieuwe Revue, Playboy, en Delicous. De reorganisatie heeft gevolgen voor maximaal 500 van de 1.600 banen die Sanoma in Nederland heeft. Hoe ingrijpend de plannen van WPG zijn, wordt vandaag bekend. NRC