Weekbladpers Groep zet 123 mensen en twee tijdschriften opzij

Oud-hoofdredacteur Margriet van der Linden van Opzij Foto ANP / Marcel Antonisse

De Weekbladpers Groep zet de tijdschriften Opzij en J/M Ouders in de verkoop. Dat heeft het grote boeken- en tijdschriftconcern zojuist bekendgemaakt. Directeur Koen Clement wil geen deadline geven wanneer de bladen verkocht moeten zijn.

Het bedrijf voert een reorganisatie uit, die ook het verlies van 100 banen (123 mensen) zal betekenen. Bij WPG werken 720 mensen. Daarnaast moeten de boekenuitgeverijen van het bedrijf, onder meer Querido en de Arbeiderspers, meer gaan samenwerken en zullen ze één pand betrekken in het centrum van Amsterdam.

J/M en Opzij kampen met een dalende oplage en maken verlies; andere bladen van WPG als Happinez en Vrij Nederland “zijn winstgevend of draaien break even”, zegt Clement. De totale oplage van de WPG-bladen liep sinds 2008 met 21 procent terug.

Oud-hoofdredacteur Margriet van der Linden zegt tegenover NRC Handelsblad de toekomst van Opzij nog steeds positief te zien: “Ik denk dat het goed komt.”

Zoektocht naar nieuw pand

Over de verdeling van de ontslagen over de onderdelen wil Clement niet veel loslaten:

“Daarvan willen we eerst de betrokkenen op de hoogte stellen. De ontslagen zullen verspreid worden over alle onderdelen in België en Nederland.”

De tijdschriften krijgen geen rompredacties zoals bij veel andere tijdschriftuitgevers.

Crisis door minder verkoop en risico’s

De crisis bij WPG is het gevolg van het feit dat in Nederland al jaren minder boeken en tijdschriften verkocht en van risico’s die in het verleden zijn genomen. De financiële druk op het bedrijf is groot. WPG heeft een langlopende schuld van 14,5 miljoen euro, en is niet meer in staat om de financiële afspraken met de Rabobank na te komen, blijkt uit het financieel jaarverslag over 2012 (PDF).

Tijdschriftenuitgever Sanoma maakte enkele weken terug bekend 32 bladen in de verkoop te zetten; 500 banen dreigen te verdwijnen.